Kynšperk: Dobrovolní hasiči získali nové auto za 7 milionů (TV Západ)

Velkou radost měli ve středu 21. února kynšperští dobrovolní hasiči. Po letech snah k nim dorazil nový hasičský vůz Tatra 815/7, který vyšel téměř na 7 milionů korun.

dezinfekce

„Jsme rádi, že se nám tato akce podařila. Rád bych touto cestou poděkoval všem, kdo se na tom podíleli, ať to byl Městský úřad, majetkový odbor, naši hasiči, hasiči v Karlových Varech, kteří nám pomohli vyřídit veškeré žádosti, apod. Byla s tím asi roční práce. Museli jsme tuto akci předfinancovat. Jak již tady bylo řečeno, Tatra byla za necelých 7 milionů korun. Díky dotaci jsme zaplatili zhruba 10 %. Ta částka pro nás nebyla taková závratná, ale nicméně nás to těch třičtvrtě milionu stálo. Ale já si myslím, že si to naši hasiči zaslouží a jsme rádi, že jsme jim to mohli předat,“ uvedl starosta Kynšperka Tomáš Svoboda.

„Hasiči z Kynšperku jsou pro nás jedni z nejstěžejnějších, protože je to jednotka kategorie JPO2. Navíc jsou zařazeni, předurčeni na dopravní nehody na dálnici. Jak jsem říkal, s tím svým položením vlastně obhospodařují jak okres Sokolov, tak okres Cheb. Tudíž si myslím, že patří v té organizaci k těm nejdůležitějším,“ zdůraznil ředitel Územního odboru Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje Martin Mulač.

Dva roky příprav vyvrcholily i malým překvapením pro veřejnost. Namísto vozu byl v garáži dort. Auto dorazilo za chvíli, i když mělo problémy projet úzkou ulicí zatarasenou auty. Zajímali jsme se o technické parametry a vybavení vozu.

„Přeji hezké odpoledne. Rád bych vám představil nový hasičský zásahový vůz. Jedná se o Tatru, říká se jí Force. Je to auto určené především na požáry lesů a polí, kde je potřeba větší množství hasiva. Tím, že jsme ještě pod sokolovským okresem, kde je poměrně vysoce rozšířen průmysl, tak samozřejmě i v průmyslu. Vozidlo je na armádním podvozku. Tudíž je vyztužena kabina, proti převrácení, proti těžkým břemenům - pádům na kabinu. Jsou tam speciální výztuhy. Jedná se o automobil, který veze 9 tisíc litrů vody a 540 litrů pěnidla. Počet osádky je 1 + 3. Motor je tatrovácký - vzduchem chlazený, s poloautomatickou převodovkou Norgren. Nádrž je vyrobena z kompozitního materiálu a další kastlíky a rolety jsou z hliníkové struktury, polepeny hliníkovým plechem. Vozidlo je osazeno terénními pneumatikami, což udává větší průchodnost terénem, do kterého je vlastně vozidlo určeno. Má to větší světlou výšku, která díky vzduchovému podvozku umožňuje regulovat jak nahoru, tak úplně dolů nebo na polohu, ve které teď vozidlo stojí. Výbava je tedy strožší, protože to není prvovýjezdové auto. Jsou tam - plovoucí čerpadlo, motorová pila, agregát na elektriku, hadice, proudnice, hasičáky, přenosná lafeta, s kterou se dá udělat přenosný monitor, nebo se dá lafeta udělat vlastně na nástavbě, se kterou se dá dostříknout až 60 metrů. Ve vozidle je použito nové čerpadlo, a to od firmy, která nám vozidlo dodala - THT Polička. A tady vzadu u čerpadla je vypínatelná a zapínatelná automatická vývěva, což je velká výhoda oproti předchozím typům. Dále tam je samočistící filtr. Jestliže se nabere špinavá voda odněkud z rybníka, tak je tam filtr, který se sám automaticky čistí, což předchozí modely neměly. S tím byl poměrně velký problém, s ucpáváním. Jinak je to jedno z nejnižších aut na trhu, a to kvůli průchodnosti lesem a podjezdy pod různými mosty. Výška je 2,28 metru. Váha maximální je 26 tun. Tady jsou samozřejmě další armatury. Je to osazeno vysokotlakem, který dává při 40 atmosférách 250 litrů vody. To je obrovská funkčnost za minimum vody. Takže pak 9 kubíková cisterna vydrží poměrně luxusní dobu pro hašení menších požárů. Přední kastlík je osazen dýchací technikou a přenosným navijákem, který se dá bez problému namontovat na přední nárazník, když by došlo k nějaké překážce, která by se musela odtáhnout. Ten má tah 5,5 tuny,“ podrobně popsal auto velitel kynšperských dobrovolných hasičů Marek Matoušek.

Novému přírůstku dobrovolných hasičů požehnal i farář.

„Ať vás bůh chrání na všech vašich cestách, ať naplní vaše srdce láskou, ať vás jednou přivede k věčnému cíli vaší cesty. Požehnej vás všemohoucí bůh, otec, syn i duch svatý. Amen,“ popřál farář Milan Kučera.

Auto pak pokropili sektem. Největší radost z modelu pak měly samozřejmě děti.

Poznámka redakce: pokud máte rádi články o nejnovějších modelech aut, doporučujeme vám magazín AutoNewsletter.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy