Karlovarský kraj podepsal smlouvu o spolupráci s BMW AG a společností Sokolovská uhelná

Smlouva o spolupráci mezi Karlovarským krajem, automobilovým koncernem BMW AG a společností Sokolovská uhelná se stala historickým mezníkem v rozvoji regionu. Díky tomu začne automobilka u Sokolova stavět nové zkušební centrum pro testy autonomních vozů.

dezinfekce

Investice by měla dosáhnout řádově stovky milionů eur a přinést několik stovek pracovních míst. Svým podpisem dokument stvrdila hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová, projektoví manažeři BMW AG Johannes Maierhofer a Katharina Will a předseda představenstva společnosti Sokolovská uhelná Jiří Pöpperl.

„Myslím, že si všichni uvědomujeme, jak významná je tato investice pro budoucnost našeho kraje. Vděčíme za to jeho strategické poloze, odvaze zástupců automobilového koncernu BMW Group, kteří s projektem přišli, i Sokolovské uhelné, jež svým aktivním přístupem pomáhá řešit situaci, kdy po útlumu těžby budou lidé hledat nové pracovní uplatnění. Řekla jsem to již mnohokrát, náš region patří ke třem strukturálně postiženým krajům v zemi, chybí zde výzkum, vývoj a inovace. Vybudování zkušebního centra pro autonomní vozy může být velkou příležitostí pro naše občany. Karlovarský kraj tím samozřejmě na sebe bere závazek podílet se na tomto záměru a přispět k jeho úspěšnému uskutečnění tím, že nechá vybudovat příjezdovou komunikaci, parkoviště, autobusovou zastávku a dobíjecí stanici. Se starosty také budeme společně řešit případné změny územního plánu,“ uvedla hejtmanka Jana Vildumetzová a dodala, že za Karlovarský kraj ponese zodpovědnost za realizaci projektu vedení Krajské správy a údržby silnic.

"BMW Group našla u Sokolova ideální podmínky a území, které potřebujeme pro testování vozidel. Bude to první vývojové centrum společnosti ve východní Evropě. Spolupráce s majitelem nemovitosti, společností Sokolovská uhelná, a všemi politickými představiteli byla dosud extrémně pozitivní a je založena na vzájemné důvěře. V plánovaném zkušebním centru v Sokolově bude BMW Group nadále pokračovat v průkopnických tématech, jako je elektrifikace, digitalizace a automatizované řízení - například pomocí bezpečnostních testů pro asistenční systémy. Konkrétně hodláme provádět testy pro vývoj a validaci asistenčních systémů řidiče pro částečně a plně automatizované řízení - stejně jako testy pro vývoj vozidel s alternativními pohony a testy zajištění kvality," uvedl k podpisu smlouvy Johannes Maierhofer, BMW AG, vedoucí projektu nového zkušebního centra u Sokolova.

Centrum by mělo vyrůst na pozemcích v katastrálním území Boučí, Dolní Nivy, Horní Nivy, Horní Rozmyšl, Lomnice u Sokolova, Týn u Lomnice a Vintířov u Sokolova. V rámci projektu bude vystavěno více jak 100 kilometrů zpevněných vozovek včetně dodatečných technologií a to tak, aby umožnily co nejvěrohodnější simulaci různých podmínek, za různých situací, v reálné dopravě. Do vozovek budou nainstalovány sofistikované technologie pro měření jízdních vlastností testovaných vozů a testovat se zde také bude komunikace s různými technologiemi v chytrých silnicích. Půjde o velmi inovativní a unikátní systém i ve světovém měřítku. Ve výsledku pak bude možné certifikovat prototypy před zavedením do produkce. Značnou část nových pracovních míst, která zde vzniknou, by měly tvořit vysoce kvalifikované, většinou inženýrské a technické pozice. Vedení BMW Group počítá také s navázáním partnerské spolupráce s technickými univerzitami. 

O tom, že BMW Group zahájí výstavbu nového zkušebního centra přímo v Karlovarském kraji jsme vás informovali zde.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy