Karlovarský kraj bude poprvé pořádat zimní Olympiádu dětí a mládeže

Olympiáda dětí a mládeže (ODM) už zná pořadatelské kraje pro roky 2019 a 2020. Staly se jimi Liberecký (letní ODM) a Karlovarský kraj (zimní ODM). Rozhodl o tom Výkonný výbor Českého olympijského výboru.

dezinfekce

„Stejně jako mezinárodní výbor při přidělení Paříže 2024 a Los Angeles 2028 jsme i my poprvé v historii vybírali pořadatele příští zimní a letní Olympiády dětí a mládeže zároveň,“ pousmál se Filip Šuman, místopředseda ČOV.

„Liberecký i Karlovarský kraj předložily velmi propracované přihlášky, které pro rok 2019 a 2020 slibují krajanům jedinečnou atmosféru olympijské akce a mladým sportovcům silné sportovní zázemí,“ uvedl Šuman.

Liberecký kraj má již s pořádáním olympijských akcí zkušenosti: v roce 2010 se na severu Čech konala zimní ODM, rok nato pak Evropský olympijský festival mládeže (EYOF) pro sportovce ve věku 14 až 18 let. Teď si kraj poprvé vyzkouší také letní variantu.

„Liberecký kraj je tradičním pořadatelem významných sportovních akcí. Uděláme všechno proto, aby se mladým sportovcům v Liberci a Jablonci nad Nisou v roce 2019 hodně líbilo. Pro mladé sportovce je „dětská olympiáda“ skvělá příležitost závodit za svůj kraj a věřím, že nejlepší závodnice a závodníci budou jednou reprezentovat Českou republiku,“ zhodnotil pořadatelství Martin Půta, hejtman Libereckého kraje.

ODM jako odrazový můstek

„Mám radost a jsem hrdý na to, že bude dětská olympiáda v mém domovském kraji. Je to super reklama pro celý region,“ říká plavec Jakub Bursa z Jablonce nad Nisou, který na poslední ODM v Brně posbíral pět medailí.

Jeho snem je kvalifikovat se na mistrovství Evropy i světa, velkým přáním pak účast na olympiádě.

„ODM se k tomu hodně přiblížila, zahajovací i ukončovací ceremoniály byly nejen pro mě velkým zážitkem. Formát akce byl podobný jako na nejprestižnějších plaveckých závodech. Doufám, že mi nabité zkušenosti přijdou vhod,“ dodává.

Inspirací pro něj může být třeba sdruženář Tomáš Portyk, rovněž rodák z Libereckého kraje. Ten právě na ODM začal sbírat medaile a má teď po Soči na dosah účast na další „dospělé“ olympiádě.

„Já jsem si na dětské olympiádě v Brně nejvíce užila společné fandění, kdy jsme drželi palce ostatním sportovcům z našeho kraje. Navíc se mi dařilo i v bazénu, zaplavala jsem si svoje nejlepší osobáky!“ přidává Bára Matošková, další sportovkyně z Liberecka.

„Jen škoda, že se už doma nebudu moci ODM kvůli věku zúčastnit,“ dodává.

„Po vzoru brněnské olympiády by v Libereckém kraji měla být velkou výhodou kompaktnost her. Soutěže i ubytovací zázemí se soustředí do dvou velkých měst – Jablonce a Liberce,“ doplňuje Šuman.

Premiéra v Karlových Varech

Karlovarský kraj bude podobnou událost pořádat poprvé.

„Společně s Prahou to bylo jediné místo, kde se ještě ODM nekonala. Za tři roky tam zažijí všichni sportovci i vedoucí výprav olympijskou atmosféru zcela poprvé. Na to se moc těším,“ usmívá se Šuman.

Ze západu Čech pochází například běžkyně na lyžích Petra Nováková, která jako rodačka z Karlových Varů reprezentovala svůj kraj na ODM i pod pěti kruhy v Soči.

„Pro Karlovarský kraj je získání pořadatelství zimní olympiády dětí a mládeže v roce 2020 skvělou zprávou. Hostit tak prestižní sportovní událost nám bude ctí a uděláme všechno pro to, aby se mladým sportovcům, trenérům a dalším členům výprav u nás líbilo a olympionici podávali co nejlepší výkony. Do doby konání olympiády připravíme ve spolupráci se starosty, zástupci sportovních areálů a s realizačním týmem akce potřebné podmínky a zázemí pro všechny účastníky. Věřím, že to bude obrovská motivace i pro sportovce z našeho kraje, pro které by se nominace na olympiádu měla stát vrcholem jejich tréninkového úsilí,“ vzkázala hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Matyáš Bělohradský, účastník zimní ODM v roce 2016, je z pořadatelství rodného kraje nadšený.

„Díky Olympiádě dětí a mládeže jsem vlastně zjistil, že mě krasobruslení vážně baví. Chtěl bych skočit čtverné skoky a dostat se na olympiádu v roce 2022,“ říká držitel zlata ze soutěže jednotlivců.

Olympiáda dětí a mládeže České republiky (ODM) je republiková soutěž krajských reprezentací v kategoriích mladších a starších žáků a žákyň, která sportovcům navozuje atmosféru opravdových olympijských her. Olympiády se odehrávají ve dvouletých cyklech a střídá se jejich letní a zimní podoba. První ročník (letní) olympiády proběhl v roce 2003.

O tom, že Karlovarský kraj získal pořadatelství zimní Olympiády dětí a mládeže 2020 jsme vás krátce informovali již zde.


Zdroj: Mgr. Jana Pavlíková, tisková mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy