Karlovarsko: Studentka gymnázia dosáhla mimořádného úspěchu

Karina Movsesjan z Prvního českého gymnázia v Karlových Varech postoupila do mezinárodní soutěže Intel ISEF 2017 v Los Angeles v USA, z níž si přivezla dvě první místa.

dezinfekce

Do soutěže se přihlásila s odbornou prací pod názvem „Mutace v DNA-opravném proteinu RAD51 a jeho úloha při genomové nestabilitě a vzniku nádorů“.

Karina obsadila First Award a Best of Category Award, za které obdržela finanční cenu celkem v hodnotě 8 tisíc dolarů a zájezd na předávání Nobelových cen ve Stockholmu. Úspěšná studentka, která v loňském roce vyhrála v celostátním kole Středoškolské odborné činnosti v oboru biologie, získala následně titul Česká hlavička 2016, cenu Učené společnosti 2017 a zvítězila také v Expo Science AMAVET 2017. Karlovarský kraj v minulém roce Karinu Movsesjan finančně podporoval na jejích vědeckých stážích na Masarykově univerzitě v Brně, kde se také stala lektorkou Kurzu molekulární biologie a biochemie pro středoškolské studenty.

Na 68. ročník mezinárodní soutěže Intel International Science and Engineering Fair (ISEF) do kalifornského Los Angeles odletěli v půlce května tři čeští autoři odborných prací, kteří zvítězili na celostátní přehlídce Středoškolské odborné činnosti v červnu 2016 v Hradci Králové. Intel ISEF je nejprestižnější celosvětová soutěž vědeckých projektů žáků do 20 let, která zahrnuje 15 oborů od přírodovědeckých přes technické až po humanitní. Účastní se jí asi 1 700 studentů z téměř 70 zemí a v jednotlivých oborech soutěží každý rok přibližně 80 projektů. Ty posuzuje téměř 1 200 špičkových vědců včetně několika nositelů Nobelových cen.

Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy