Jak vznikalo havarijní pojištění?

Spadl vám na auto strom, někdo do vás naboural, nebo vám auto ukradli? Pro tyto případy je tu havarijní pojištění. Jaká je jeho historie a kolik za něj zaplatíte? Zároveň se dozvíte, proč nejlevnější neznamená vždy nejlepší.

dezinfekce

Co je havarijní pojištění?
Havarijní pojištění
je pojištění auta pro případy poškození, zničení nebo odcizení třetí osobou. Pojištění se vztahuje i na motorky nebo čtyřkolky a jiná motorová vozidla. Oproti povinnému ručení není ze zákona povinné, v mnoha případech se však jeho uzavření vyplácí. Právě havarijní pojištění vás finančně kryje v případech, kdy vám například auto někdo poškodí, ukradne nebo vám jej poničí silné krupobití.

I v případě dopravní nehody, kterou způsobíte se škody na vašem autě vyplácí z havarijního pojištění. Jeho sjednání byste proto určitě neměli podceňovat. Výhodou navíc je možnost sjednání různých připojištění, jako je pojištění skel, pojištění osob nebo zavazadel v autě nebo připojištění srážky se zvěří.

Kolik za havarijko zaplatíte?
Podobně jako u povinného ručení, ani havarijní pojištění nemá pevně stanovenou cenu. Ta se odvíjí od různých faktorů jako je typ auta, jeho značka, stáří, váš věk a lokalita bydliště. Kromě těchto parametrů samozřejmě záleží i na tom, jakou výši spoluúčasti nebo pojistného limitu zvolíte, případně, zda si k havarijnímu pojištění sjednáte i zmiňovaná připojištění.

Proč raději nevolit vysokou spoluúčast?
Obecně platí, že čím vyšší spoluúčast zvolíte, tím levnější budete platit pojistné. Příliš vysoká spoluúčast vás ale v konečném důsledku může vyjít hodně draho. V případě nehody se totiž budou náklady na opravy dělit mezi vás a pojišťovnu, která při spoluúčasti například 30 % zaplatí nižší částku a zbytek půjde z vaší peněženky.

Jak vzniklo havarijní pojištění?
Havarijní pojištění se v historii ukazuje už v dobách feudalismu. Samozřejmě to ale nebylo pojištění tak, jak ho chápeme dnes. To dnešní se začalo formovat v roce 1811. Tehdy byla odpovědnost za škodu omezena na základě způsobu jejího zavinění. Později v roce 1908 vznikl automobilový zákon, kterým se pojištění rozšířilo i na odpovědnost za nehodu bez zavinění. Tady vidíme počátek havarijního pojištění. 

V začátcích roku 1958 se pojištění sjednávalo na pojistnou částku a později se řešil i objem motoru a typ vozidla. Vztahovalo se ale jen na nehody v tehdejším Československu a za cestu do zahraničí jste si museli připlatit. Cena pojištění se v této době pohybovala kolem 300 Kčs se spoluúčastí, o něco více pak bez ní.

Je také nutno říci, že ve výběru pojišťoven jste dříve neměli takové možnosti jako dnes. Tehdy existovala jedna nebo velmi málo pojišťoven, které nabízely a mohly nabízet tento druh pojištění.

Později se stanovila pevná cena havarijního pojištění podle značky, typu a modelu vozidla. Přidaly se i připojištění zavazadel a úrazové pojištění. Dnes havarijní pojištění nabízí mnoho pojišťoven konkurující si cenou i různými výhodami.


PI


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy