Habartov: Město investuje desítky milionů korun (TV Západ)

Habartov na Sokolovsku v minulém volebním období dokončil řadu investičních akcí. Další pak jsou v realizaci nebo přípravě. S kamerou jsme navštívili některá místa, kam směřovaly finance nejen z městské kasy.

dezinfekce

Například téměř 9 milionů korun do rekonstrukce ulice Lítenská, které platilo kompletně město.

„Kde jsme ulici rekonstruovali ze dvou hlavních důvodů. Jeden důvod je zvýšení únosnosti a dopravní řešení pro kamionovou dopravu. Vzhledem k tomu, že se zde nově vybudovala výrobní hala jedné společnosti, která v Habartově dlouhodobě sídlí, tak jsme jim chtěli vyhovět, pro to, abychom jim vyřešili dopravní situaci. Další z věcí je, že jsme vyměnili dešťovou kanalizaci a udělali nové veřejné osvětlení,“ přiblížil starosta Habartova Petr Janura.

Hned poblíž leží významná rozvojová plocha, kde už začaly zemní práce. Vzniknout zde má 15 parcel pro individuální výstavbu rodinných domků.

„Celá akce je financována ze 100 % Ministerstvem financí, potažmo z programu 15 ekomiliard. Jestli to vše dobře dopadne, tak předpoklad dokončení prací a tím pádem i prodej samotných parcel pro výstavbu rodinných domů je plánován na první polovinu roku 2019. Hlavní předností je především a to si myslím nejen já, že jsme vzdušnou čarou cca 354 až 400 metrů od jezera Medard a tím pádem jsme napojeni na cyklostezky, které lemují celé jezero Medard a zároveň se dá napojit přes Antonínské mosty na páteřní cyklostezku,“ popsal starosta.

V další lokalitě, kterou ohraničuje z jedné strany ulice Národní, se již dokončuje projekční příprava pro 21 stavebních parcel. Ty by mohly být k prodeji za dva roky. Město zafinancuje samo kompletní zasíťování. I zde je výhodou blízkost jezera Medard a budoucí napojení cyklostezkou. V Národní ulici se také opravuje chodník.

„Za mými zády je část hotová – je to oprava chodníku, která začíná od areálu technických služeb, resp. od řadových garáží nad technickými službami po toto místo. Tento chodník nebyl až tak problematickou stavbou, zde jsme skutečně řešili veřejné osvětlení a výměnu povrchů do obrubníků. Takže zde vidíme živičné povrchy a nové veřejné osvětlení,“ uvedl Janura.

Druhá etapa chodníku v Národní je mnohem náročnější na realizaci.

„Měníme zde i splaškovou kanalizaci, dešťovou kanalizaci a vodovod. Finále je stejné jako to, co jsme viděli – obrubníky a živičné povrchy. Zde je investice ve výši něco málo přes 13 a půl milionu korun – z toho my ze svých zdrojů financuje plus mínus sedm milionů, zbytek spolufinancuje Sokolovská vodárenská. Veškerá výměna probíhá za provozu. Takže se to dělá po jednotlivých úsecích a okamžitě po ukončení prací se to musí zprovozňovat,“ připomněl starosta.

V této lokalitě už je po rekonstrukci navazující ulice Hornická téměř hotovo. Další chodník se právě rekonstruuje v části Lítov. Ten bude probíhat podél silnice III. třídy a bude z poloviny nově vybudovaný za 3,2 milionu korun. 

„Dlouhodobě jsme registrovali žádosti a podněty ze stran obyvatelů právě zmiňovaného Lítova na to, abychom zabezpečili dopravu. Je tam vcelku dost hustá frekvence dopravních vozidel,“ dodal Janura.

Po úspěšně realizované demolici bývalé ubytovny v ulici Karla Čapka se v současné době dokončuje netrpělivě očekávané parkoviště za bezmála 4 miliony korun.  

„Tato akce by měla být dokončena 15.10., přislíben je již finisher na přelomu měsíce září a října. Všechny přípravné práce jako je obsazení obrubníků, výškové úpravy, hutnění, osazení lapolů a retenčních nádrží je téměř ve finále. Troufnu si říci, že tato akce nebude mít problém s tím, aby byla do termínu splněna,“ nepochyboval Janura.

Největší investicí města je v srpnu zahájené zateplování bytových domů s třemi stovkami bytů. Ve dvou etapách zde město zainvestuje okolo 60 milionů korun.

„Konkrétně se zde bude zateplovat obálka všech domů – výměna střech, výmalba společných prostor, elektroinstalace, tzn. výměna zvonků, intercomů, instalace bezpečnostního kamerového systému, který spočívá ve venkovních kamerách a hlídání vnitřních vchodových prostor, dále zde budou zatepleny stropy sklepů, aby i první nadzemní podlaží, resp. přízemí bylo odizolováno, bude zde vyměněna střešní krytina,“ vypočítal Janura.

Dojde i k částečné výměně konstrukce krovů, krytiny střehy i železných konstrukcí. Zateplení bude minerální vatou. Letos se opravují tři bytové domy.

„Tři bytové domy čekají na výběrové řízení, které by mělo přijít ještě v letošním roce, abychom příští rok, na rok 2019 byli zavčasu připraveni na realizaci samotnou. Veškerá činnost je dotována z Integrovaného regionálního operačního systému. Výše dotace je 42 %, byli jsme úspěšní na všech šest panelových, resp. bytových domů,“ zdůraznil starosta.

Postupně by mělo dojít i k opravám prostorů mezi domy. Město má také další plány na investiční akce. Například rekonstrukce areálu Technických služeb, která se již rok a půl připravuje. Město by rádo využilo program Restart na financování této velké akce. 

„Když jsme u Restartu tak další z velkých akcí a řeknu poměrně dosti velkých akcí je rekonstrukce budovy městského úřadu včetně náměstí jako takového. Základy celé budovy jsou již ve stavu, kdy si zaslouží skutečně ráznou sanaci. Prvopočátkem zde byla střecha plochá, která byla zachována pod novou střechou  sedlovou. Obě tyto střechy jsou v současné době v naprosto stavu vhodné výměny a rekonstrukce. Samozřejmostí je i to jak vypadá obálka. Budova není zateplená. Jsou zde značné nedostatky v rámci technického opatření a bezpečnostních prvků,“ prozradil plány starosta.

Úpravou by mělo projít i prostranství před úřadem. Vyloženým tahákem nejen pro místní, ale i pro návštěvníky z velké dálky by mohla být nová, možná široko daleko nejvyšší, rozhledna.

„Měla by mít pochozí část ve výšce 30 metrů. Je zde vymyšlen název a lokalita. V současné době jsme ve fázi projekčních příprav. Máme zde udělané penetrační sondy,“ řekl starosta.

V rámci průzkumu se z plošiny ve výšce 13 metrů naskytl zajímavý pohled na krajinu.

„Viděl jsem tam pohodlně Karlovy Vary, Andělskou Horu, Klínovec, celé Krušné Hory, Sokolov, jezero Medard jako na dlani, naše jezera Bodenské, Lítovské, Habartov. Z druhé strany šlo vidět krásně Chlum sv. Maří, kde je klášter. Dále, když se kouknu, tak šly vidět hranice se Spolkovou republikou Německo, podhůří Halštrov, podhůří Krušných hor, takže skutečně odsud je náramný výhled, jde krásně vidět na celý Slavkovský les, Dyleň. Takže opravdu výhled nevídaných rozměrů,“ zasnil se Janura.

Zatímco tento projekt je ve fázi připrav, jiné byly v nedávné době dokončeny. Například zateplení stanice hasičů za 4,5 milionu korun. V dalším období by mělo dojít i rekonstrukci vnitřních prostor. Nový pavilon za 10 milionů získala také mateřské škola Duhová. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy