Františkovy Lázně: Tváří literárního festivalu bude Hana Maciuchová

Bohatý program čítající třicítku doprovodných akcí, přehlídku knižních novinek i setkání se známými autory a umělci. To všechno slibuje letošní 21. ročník mezinárodního festivalu Literární Františkovy Lázně (LFL), který se uskuteční ve dnech od 1. do 11. listopadu 2018. Už dnes se mohou návštěvníci těšit například na jednu z největších českých hereček Hanu Maciuchovou, která festival slavnostně zahájí v pátek 2. listopadu v Divadle Boženy Němcové.

dezinfekce

Uvede, dle svého přání – pásmo poezie naší spisovatelky a básnířky Aleny Vávrové. Recitovala totiž už před mnoha lety její verše v pražské Viole. Nyní si vybrala básně z její sbírky Mé a Františkovy aneb Z jiného světa. Galavečer odstartuje v 19 hodin. Role moderátora se ujme tradičně Petr Jančařík.

„V dalším samostatném pořadu, v sobotu 3.11. - „Uznávám, že blouzním“ představí Hana Maciuchová tři významné německy píšící autory, kteří jsou silně spjati s humorem,“ uvedla Alenka Vávrová.

Motto letošního festivalu je „Záchranná vesta humoru.“

„Navlékněte si ji vždycky, když se vám bude zdát, že se potápíte či ztrácíte hlavu a budete si myslet, že se to už nedá přežít. Humor nadlehčuje, posiluje, někdy i dokonce člověka zachraňuje,“ prohlásila Vávrová. 

Na Literárním sympóziu v duchu motta festivalu „Záchranná vesta humoru“ vystoupí se svými příspěvky význační čeští a zahraniční hosté, například Roswitha Schieb, Jiří Slíva, Jaroslav Rudiš, Martin Reiner, Věra Koubová, Patrik Linhart, Rolf Stemmle, Dora Kaprálová a další. S Filipem Korytou ochutnají návštěvníci festivalu trochu ze Slam poetry a zažijí několik křtů nových německo-českých publikací. Svůj román pojmenovaný „Andělé usínají v New Yorku“ bude v rámci Literárek slavnostně uvádět kraslický spisovatel Milan Hloušek.

„Prozradit mohu, že příběh je o andělech, snech, touhách, cestě za svobodou, také o lásce a lidských neřestech,“ zmínil Hloušek.  

Potěšení všem jistě přinese výstava „Kočky“ (obrazy koček s básničkami) v chebském Informačním centru od brněnské malířky Romany Štrynclové.

„Lidé se mohou také těšit na dražbu jednoho z obrazů s básničkou  - „Pepinka“ - ve prospěch kraslického kočičího útulku Konec toulání,“ sdělila Alena Vávrová. 

V továrně Abydos, v rámci projektu „Industry Meets Ar,t“ se zájemci setkají s mimořádným dílem výtvarníka a literáta Ivana Baboráka z Přestavlk na Chrudimsku, který se představí výstavou obrazů „Škrábnuto do snu.“ Ani tentokrát nebude chybět oblíbený Běh s knihou, který odstartuje v neděli 4. listopadu v 10 hodin od Sadové kavárny. Následovat bude beseda s Hanou Maciuchovou a dalšími vzácnými hosty. 

Česko-německá autorská čtení lidé letos zažijí nejenom na mnoha místech ve Františkových Lázních, ale také v Chebu, Hofu, a dokonce i v Happeningovém vlaku na cestě z Chebu do Hofu a zpět. Zaručeným tipem bude v pondělí 5. listopadu Literární lázeň v Hofu, kde se představí německá autorka Sabine Ditrich, Alenka Vávrová a také prozaik a zakladatel Literárek Josef Kejha.

Slavnostní zakončení 21. ročníku LFL se odehraje v sobotu 10. listopadu v INGO Casinu ve Františkových Lázních. Stylové rozloučení bude za přítomnosti Jiřího Slívy, Jaroslava Rudiše a dalšími umělci. Chybět nebude Zbyňka Šolcová se svou harfou, GOOD TIME s Alenou Nidlovou, Petr Suchan a další noví muzikanti.

Kdo si nechce nechat ujít 21. ročník Literárních Františkových Lázní, může už nyní sledovat web www.literarnifrantiskovylazne.cz, kde se budou objevovat další nové informace o připravovaném festivalu. 


Zdroj: Milan Hloušek, ředitel Destinační agentury Poznej Sokolovsko


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy