Františkovy Lázně: Festivalu humoru se zúčastnily desítky kreslířů (TV Západ)

Druhý ročník Mezinárodního festivalu kresleného humoru potvrdil, že nápad s vytvořením nové akce ve Františkových Lázních, se ujal. Do soutěže se přihlásila velká řada kreslířů, kteří zaslali 617 příspěvků. Vytvořeno bylo hned několik rekordů.

dezinfekce

Přehlídka s výstavou začala v pondělí 10. července a vyvrcholila v sobotu 15. července. Akci připravilo město spolu s internetovým magazínem Tapír.

„Už ten první ročník se zcela zakořenil ve Františkových Lázních. Druhý ročník potvrzuje jenom to, že naše myšlenka na začátku uspořádat něco jinak, než je jenom hudební festival byla správná. Příští rok v tom budeme určitě pokračovat. Sám jsem v letošním roce překvapen, kolik autorů se přihlásilo, ale hlavně z kolika zemí. V loňském roce jsme měli 54 autorů ze sedmi zemí. Je pravdou, že ve všech zemích se v kreslířských časopisech objevila zmínka o tomto festivalu, takže ať už to bylo v Polsku, v Chorvatsku, v Rusku, v Rakousku atd., se o Františkových Lázních zřejmě kreslíři mezi sebou dozvěděli více, než jsme očekávali, a proto je ta letošní účast tak silná a z tolika zemí. To jsme ani opravdu nečekali,“ uvedl starosta Františkových Lázní Jan Kuchař.

„My jsme vlastně zvolili dvě témata. Jedno bylo c.k. Rakousko-Uhersko a druhé bylo ochrana ohrožených zvířat. Nejvíce se chytlo to druhé téma – ochrana ohrožených zvířat, protože to se asi nejvíce blížilo tomu, co jsou schopni ti zahraniční autoři nakreslit. Co se týče toho mocnářství, tak tam si opravdu dělali srandu z Františka Josefa a co se týče toho druhého tématu o těch zvířátkách, tak tam bych řekl, že se ta naše výstava humoru trošičku zasekla, že to není zase až tak humorné, ale spíše k zamyšlení,“ popsal za spolupořádající Tapír Miroslav Vostrý.

Přes tři desítky autorů pak přijeli do lázeňského města osobně. Během slavnostního sobotního odpoledne společně vytvořili zápis do české knihy rekordů. Zástupce agentury, která české pokusy o zápis kontroluje, byl na místě.

„Ten rekord vlastně vznikl tak, že kreslíři, které tady máme, nakreslí hromadný vtip na maketu 3D lahve Dr. Adler. Musím i zmínit, že rozhodčí z agentury Dobrý den Pelhřimov zjistil, že máme dokonce druhý rekord, a to ten, že máme výstavu s největším počtem zastoupených států,“ přiblížil Vostrý.

Na panelech na františkolázeňské Národní třídě se mohli po celý týden návštěvníci nejen pobavit, či zamyslet, ale také hlasovat. V pátek odpoledne a v sobotu od rána pak na prostranství u Františkova pramene probíhal kulturní program. V něm se představili například bubeníci Tam Tam Batucada s brazilskými tanečnicemi nebo Dixieland z Plané. 

Nechyběli imitátor Jablonský nebo skupina Žlutý pes. Samotnému předání cen vítězů soutěže o nejlepší vtipy vystoupili herci a zpěváci s písněmi z muzikálu Pomáda.

Návštěvníkům letošního Mezinárodního festivalu kresleného humoru se líbili převážně české vtipy Jiřího Pirkla. Nejlepším autorem Klubu kreslířů a humoristů se stal Vladimír Dvořák. Vladimír Pavlík si odvezl titul za nejlepšího autora ze Slovenska. Zároveň se podělil o třetí místo s Istvánem Kelemenem z Maďarska v hlasování odborné poroty. Těsně pod vrcholem zůstal Rakušan Klaus Pitter. Hlavní cenu Zlatý tapír převzal Oleksy Kustovsky z Ukrajiny. 

A přestože druhý ročník sotva skončil, pořadatelé už přemýšlejí jak naloží s třetím ročníkem.

„Představu máme, ne zcela na konkrétní téma, ale rád bych, aby bylo příští rok jedno téma a aby bylo více úsměvné - třeba hospodský vtip, lékařský vtip atd. Aby lidé, když přijdou, se měli chuť smát. Tady jsem viděl, že lidé byli zadumaní a chodili k nám a říkali, že je to smutný,“ dodal Vostrý.

A protože festival humoru nemůže končit smutně, přejme do příštího roku opět velký zájem autorů i návštěvníků. Překonat ten letošní nebude žádná sranda.

Foto a kompletní výsledky z letošní akce najdete zde.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy