Cheb: V Modrém věžáku by mohly být žádané malometrážní byty (TV Západ)

Chebský tzv. Modrý věžák u stadionu Lokomotivy je již více než rok bez využití. Původně bytový dům byl v roce 2000 zkoulaudován jako vysokoškolská kolej. Když nemovitost loni v létě město od Západočeské univerzity odkoupilo, zvažovalo její využití.

dezinfekce

Možnost vytvořit zde dům s pečovatelskou službou narazil na přísné protipožární předpisy. 

„Já bych chtěl rozptýlit všechny případné obavy občanů o tom, že by tam vznikla nějaká ubytovna pro sociálně slabé nebo pracovníky v průmyslové zóně. Město si jednoznačně chce podržet vliv na to, co se v tom domě bude dít. Upřednostňuje momentálně a i na poradě vedení jsme akcentovali, aby ten dům byl přestavěn na malometrážní byty. Těch malometrážních bytů by tam mohlo vzniknout až sedmdesát. V Chebu je po nich v současnosti velká poptávka. Takže by se tím trošku ukojil hlad po bytech tohoto typu. Určitě bychom si chtěli nechat pár bytů do rezervy. Např. pro ubytování třeba lékařů nemocnice nebo zdravotnického personálu chebské nemocnice. Což je velmi bolavá záležitost. Je možnost třeba část bytů využít i pro sousední sportovní areál, kde by např. některé byty mohli využívat sportovci, a to v době soustředění, atd. Obsazení dalších bytů je pak vlastně v rámci jednotlivých odborů a jejich rozhodnutí, aby tam byla nějaká jednoznačně stanovená kritéria, podle kterých se budou obsazovat“ popsal starosta Chebu Antonín Jalovec.

V nejbližších dnech město předá záměr využití k posouzení stavebnímu úřadu. Ten by měl do srpna rozhodnout, zda je využití k bydlení a za jakých podmínek možné.

„A pak už by se zřejmě mohlo přistoupit k další rekolaudaci, vlastně dovybavení těch jednotlivých jednotek dispozičním úpravám. Protože je zapotřebí z těch pokojů, kde byli ubytováni vysokoškoláci, udělat vlastně klasické byty, počínaje garsoniérami a konče případně byty 2+1. Největší objem prostředků by šel případně do dovybavení, protože se musí koupit např. kuchyňské linky. Řádově by se jednalo o miliony korun. Zatím to v rozpočtu města přímo určeno není, protože se doposud zvažovalo několik variant využití. My jsme nakonec zvolili ty malometrážní byty. Předpokládáme, že rozpočtovým opatřením bychom tu příslušnou částku vyhradili a zřejmě už od podzimu, pokud budou všechna povolení k dispozici, by se mohlo začít s rekonstrukcí a třeba v příštím roce by mohly být byty k dispozici,“ dodal Jalovec.

Za devítipatrovou budovu město zaplatilo 25,8 milionu korun, což byla odhadní cena objektu. Městu nabídla vysoká škola tuto nemovitost přednostně.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy