Cheb: V Infocentru bude aukce pro kočičí útulky

Vernisáž obrazů Romany Štrynclové a zároveň patnáctá aukce pro kočičí útulky zahájí 1. listopadu v Turistickém infocentru v Chebu letošní 21. ročník festivalu Literární Františkovy Lázně. Ve prospěch útulku Konec toulání v Kraslicích namalovala brněnská výtvarnice obraz kočky Pepinky.

dezinfekce

„Poprvé jsem malovala zavřené oči. Pepinka leží na knize coby účastnice literárního festivalu, obklopená polštáři s chodskými vzory, a to vše je jakýmsi symbolem pohody v novém domově,“ vyjádřila se Štrynclová.

Do povědomí široké veřejnosti se zapsala v roce 1991 jako Miss Morava a Miss Sympatie. Poté se však nevěnovala modelingu, ale coby „zběhlá“ studentka architektury setrvala v umělecké oblasti. Byla spoluzakladatelkou prvního umělecko-obchodního centra „Zadní trakt“ (Brno, 1993), své výtvarné nadání promítala do módních návrhů pod značkou „Romy Rose“ (šaty z jejích kolekcí si vybrala např. i Chantal Poullain), pořádala společenské akce a spolupracovala s modelingovými agenturami jako choreografka. V současné době především maluje. Od roku 2013 se věnuje souboru kočičích olejomaleb „Souhvězdí Bohumila Hrabala,“ v němž každý z obrazů doplňuje báseň Aleny Vávrové. Úzce spolupracuje s kočičími útulky, pro které ve spojení s výstavami organizuje aukce kočičích obrazů. Ve prospěch útulků už vydražila své olejomalby za více než 150 tisíc korun.

Od léta 2016 rozšiřuje kolekce „ZeMě“ a „ZeMěKočky,“ útržky poskládané z cest, pocitů a snů. V souboru „ZeMě“ se objevují olejomalby rytíře, králíčka i fotbalový míč a nechybí ani všudypřítomné kočky. Jako malý kvíz jsou ukryty v každém obrazu. V „ZeMěKočkách“  hrají kočky hlavní roli.

„Nemaluji pouze kočky, v mých kolekcích se objevují různá témata a motivy, ale je pravda, že poslední dobou se mi chce malovat jen je. Mám kočky prostě ráda, a kdo propadl jejich kouzlu, tak to chápe,“ komentuje své zaměření Romana.

„Pokud jde o aukce kočičích obrazů, asi se u mne projevila ,missí‘ nemoc s potřebou pomáhat. A vybrala jsem si právě kočky,“ dodává výtvarnice.


Zdroj: město Cheb


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy