Cheb: Projekt Brána do nitra země pokračuje (TV Západ)

Přeshraniční projekt Brána do nitra země, který připravila společnosti Montan-Stiftung Nordostbayern z Fichtelbergu, má na české straně partnera města Cheb. V české části se řeší území od Kachního kamene po rozhlednu Egerwarte u přehradní nádrže Skalka.

dezinfekce

„Stavební část projektu je ve výši 7,7 milionu korun, a to včetně DPH. Celkové náklady projektu, tzn. i včetně měkkých projektů, jako jsou workshopy, setkávání se, informační tabule, jsou 9,4 milionu korun. Dotaci, kterou jsme získali, je ve výši zhruba 8 milionu korun,“ spočítal finanční objem české části místostarosta Chebu Michal Pospíšil.

Hlavním cílem je zvýšení atraktivity zájmového území, které bude nadále sloužit veřejnosti jako vycházková trasa. V místě se uskuteční významné parkové úpravy a poté bude vytvořena naučná stezka. V loňském roce proběhly rozsáhlé zemní práce v místě bývalé plovárny.

„Tyto úpravy byly základem pro celou kompozici. Od hrázního tělesa by měla vzniknout nová přístupová cesta na Kachní kámen, která bude bezbariérová. Dále by mělo dojít k vybudování geologické naučné stezky s historickým podtextem. Tato oblast navazuje na myšlenku Goethovy naučné stezky. To je vlastně v podstatě záležitost, která řeší jak velikána literatury Goethe, který nebyl pouze spisovatelem, ale i vědcem a bádal v oboru geologie. Toto téma – geologie, by tam mělo být upřesněno. A to i proto, že v nedaleké blízkosti se nachází směrem na Františkovy Lázně významný útvar – Komorní Hůrka,“ popsal místostarosta.

Zájmové území bude doplněno prvky jako je mobiliář, řezy kamenů, vzniknou pergoly, a podobně. V průběhu přípravy projektu se zapojilo město Františkovy Lázně se svými atraktivními lokalitami, přírodní rezervací SooS a právě jmenovanou Komorní hůrkou. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy