Cheb: Kouzelný les nad Skalkou byl představen veřejnosti (TV Západ)

Kouzelný les v prostoru nad přehradou Skalka v Chebu byl slavnostně otevřen pro veřejnost v neděli 25. června odpoledne. Na místě se sešli jak děti, které les vyzdobily, tak jejich učitelky nebo zástupci měst, institucí a médií. Prezentaci přeshraničního projektu zahájilo vystoupení taneční skupiny Základní umělecké školy.

dezinfekce

„Toto území vždy bylo součástí oddychového času. Zde se protínaly cesty, ať už z Chebu do Františkových Lázní nebo po celém okolí. V letech minulých se tomu moc nevěnovalo a jsem velice rád, že po výstavách, po zkulturnění levého i pravého břehu Ohře, jsme mohli pokračovat v těchto plánech dál. Není to jenom práce města jako takového, ale je to samozřejmě obrovská píle – práce žáků základních škol jak na české straně, tak na straně německé, kteří nám toto území překrásně vyzdobili,“ uvedl při zahájení místostarosta Chebu Zdeněk Hrkal.

„Tímto projektem jsme vytvořili další takový nový kousek  Evropy, abychom se více seznámili a abychom pokročili zase dál,“ popřál všem starosta Waldsassenu Bernd Sommer.

Osm desítek dětí ze chebských a waldsassenských škol připravili několik míst s výtvarnými díly ve stylu landart. Tento projekt byl pokračováním spolupráce mezi školami z předchozích let.

„Já tady vlastně hovořím jménem naší školy. Musím říci, že naše škola měla možnost již několikráte spolupracovat prostřednictvím města Cheb s městskými školami a vždy nás ta spolupráce těší. Chtěla bych poděkovat nejenom městu Cheb, ale také organizátorům za to, že to co tady dnes máme, je velice povedené,“ zhodnotila ředitelka Realschule im Stiftland Waldsassen Kerstin Janke.

Dvě informační tabule – jedna v místě vstupu do Kouzelného lesa a druhá u rozhledny Egerwarte – slouží k přehledu o jednotlivých zastávkách v území.

„Tam jsou přesně popsaná výtvarná díla včetně jejich názvů, a to jak v českém jazyce, tak i v německém. Během čtrnácti dnů budou ještě doplněné o fotografie, které mohly vzniknout samozřejmě až při instalacích teď ve čtvrtek a v pátek. Celý projekt doplní ještě doprovodná výstava, která začne v chebském Infocentru. Poté se přesune do Waldsassenu a postupně do všech zapojených škol. Bude vydán i propagační leták dostupný v Infocentrech,“ informovala Pavla Sudimacová, projektová manažerka města Chebu.

A přidala přání směrem k veřejnosti.

„Všechny objekty byly vyrobeny s vědomím toho, že jsou dočasné. Přesto se děti snažily vyrobit objekty, aby byly odolné vůči počasí. Já bych si přála, aby byly odolné i vůči nenechavcům a vandalům a vydržely nám tady co nejdéle. Protože věřte, že je to stálo opravdu velké úsilí něco takového vytvořit,“ dodala Sudimacová.

Základní koncept Kouzelného lesa byl vytvořen díky vzájemné spolupráci škol, výtvarnice Etely Laňkové a zástupců obou měst. Projekt byl realizován za finanční podpory z programu Cíl EÚS (Evropská územní spolupráce) Česká republika - Svobodný stát Bavorsko 2014-2020, správcem dispozičního fondu je EUREGIO EGRENSIS. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy