Cheb: Daň z nemovitosti se zvýší, ale jen pro objekty k podnikání (TV Západ)

Zastupitelstvo města Chebu schválilo na svém jednání ve čtvrtek 26. září vyhlášku, která navyšuje koeficient pro výpočet daně z nemovitosti. Nedotkne se objektů určených k bydlení ani pozemků. Hlavní navýšení příjmů město očekává od firem z průmyslového parku a obchodních center.

dezinfekce

„Změna oproti staré verzi je pouze v jedné položce, a to je, že se o 50 % navyšuje daň z nemovitosti za stavby určené k podnikání. Jsou z toho vyloučeny stavby pro zemědělskou a lesnickou prvovýrobu, ale všechny ostatní stavby pro podnikání – těch by se to mělo týkat. Největší plátce můžeme hledat právě na území Průmyslového parku, zejména jeho nové části. Musím říci, že k tomuto kroku jsme přistoupili i po dohodě s některými největšími investory, kteří v podstatě sami říkali, že nemají přišli velké prostory, jak by mohli podporovat činnost ve městě, ale že se nebudou nějak příliš bránit tomu, kdyby si město peníze od nich nárokovalo nějakou zákonnou formou, jako je např. daň z nemovitosti, kdy vlastně ty „jejich matky“ to berou jako zákonnou povinnost a proto jim celkem nevadí, když přispějí do městského rozpočtu něco navíc. Je třeba říci, že daň z nemovitosti je výlučným příjmem města, čili 100% je příjmem města. Možná bych mohl ještě říci, že celkově se to projeví v příjmech města zhruba 6 miliony korun, které chceme primárně využít pro rozvoj sportovních aktivit v rámci systému SPA a dále též v rámci SPA by to šlo do oblasti sociální a zdravotní. Čili to nějakým způsobem občanům města vrátíme,“ vysvětlil místostarosta Chebu Miroslav Plevný. 

Navýšení se nedotkne objektů určených k bydlení nebo rekreaci ale ani pozemků. Město chce využít možností, které stanoví zákon a připojí se tak k většině ostatních.

„My jsme silně zvažovali, zda k tomu kroku přistoupit, ale pak, když jsme si udělali analýzu přes finanční úřad, kde jsme tedy nemohli získat úplně konkrétní údaje o výběru, ale nicméně z hlediska vyhlášek jednotlivých měst a obcí v našem regionu, jsme zjistili, že prakticky všechna města, obce v našem regionu již tento zvýšený koeficient používají. My jsme v podstatě byli asi jedni ze dvou, tří měst, obcí, které to neměli. Když bych řekl Karlovy Vary, Aš, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, Skalná, Plesná, Luby, všichni už dávno koeficient 1,5 používají,“ uvedl Plevný.

Vyhláška začne platit od 1. ledna roku 2020. Její plné znění najdete pod odkazem v textové části reportáže.

https://cheb.cz/assets/File.ashx?id_org=5091&id_dokumenty=976234


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy