Bochov: Na rok 2018 se chystá několik větších projektů (TV Západ)

V Bochově na Karlovarsku mají rozpočet na rok 2018 již schválený. Chystá se řada investic, z nichž některé kvůli průtahům z památkových důvodů přejdou z roku předchozího.

dezinfekce

„V letošním roce nás hlavně brzdily administrativní překážky, protože velká část Bochova leží v památkově chráněné oblasti. Abychom vyhověli požadavkům památkářů, tak to velmi dlouho trvalo, příp. jsme museli dělat několik archeologických prací, a dost nás to brzdilo letos,“ vysvětlil starosta Bochova Miroslav Egert.

V roce 2018 dojde kromě řady menších investic i na několik větších. Sedmimilionový schodek rozpočtu dorovnají přebytky z předchozích let.

„My máme naplánovány výdaje někde ve výši 42 milionů. Je to o něco výše než v letošním roce. Chtěli bychom se ve velké míře věnovat investicím. Hlavními našimi cíli pro příští rok je budování sportoviště u základní školy a dále chceme kompletně rekonstruovat centrální kotelnu na výrobu tepla u nás. Tím, že plánujeme docela velké investice na příští rok, tak budeme mít rozpočet schodkový. Schodek budeme sanovat z přebytku let minulých,“ doplnil Egert.

Z projektu moderního multifunkčního hřiště u základní školy vyšla výsledná cena okolo 11 milionů korun. 

„Požádali jsme o dotaci. Dá se předpokládat, že možná úspěšní ani nebudeme, tak to hřiště budeme muset stavět zase opět svépomocí. Já věřím, že se dostaneme na mnohem příznivější čísla, než na tom počátku – těch 11 milionů. Odhaduji kolem šesti, sedmi, že by nás to mohlo stát,“ zvažuje investici starosta.

Svépomocí město realizuje řadu projektů, má totiž vlastní zručné řemeslníky.

„My máme pět zaměstnanců. Říkáme jim pracovní četa. Jsou tam řemeslníci různého zaměření. V důsledku toho si svépomocí dokážeme udělat spoustu prací, aniž bychom si najímali cizí firmy. Četu využíváme zejména na stavební práce. Letos jsme zahájili opravu jednoho domu na náměstí. V těch opravách budeme pokračovat i příští rok. Velkou většinu stavebních prací si dokážeme udělat sami,“ pochlubil se starosta.

Druhým větším projektem bude kompletní rekonstrukce dosluhující kotelny.

„My bytové domy, školu, radnici a ještě několik dalších objektů vytápíme centrální kotelnou. Kotelna je plynová s tím, že už tam máme docela zastaralou technologii. V příštím roce bychom chtěli provést kompletní rekonstrukci, výměnu technologie a budeme tam instalovat ve spolupráci s ČEZem kogenerační jednotku,“ dodal Egert.

Ceny tepla by i po čtyř až pětimilionové investici měly zůstat ve stejné výši. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy