2010 – Kynšperk: DPS má rekonstruovaný pavilon (3947) (TV Západ)

Zrekonstruovaný pavilon Domova pro seniory byl slavnostně otevřen minulý týden v Pochlovicích u Kynšperka. Obnova dosluhujícího krajského zařízení si vyžádala více než 50 milionů korun. Stát přispěl 35 miliony, 13 milionů dal kraj a zbytek investovalo zařízení ze svých prostředků.

dezinfekce

"Je to součástí toho, že se snažíme, aby občané v pokročilejším věku měli solidní zázemí. A je to jeden z kamenů, protože těch akcí v sociální oblasti je celá řada," uvedl hejtman kraje Josef Novotný.

Akci zahájil biskup František Radkovský a po přestřižení pásky si mohli přítomní prohlédnout interiéry budovy pavilonu B. 

"Prakticky od roku 1965 se neprováděly žádné větší opravy až do zahájení rekonstrukce v roce 2007," potvrdil ředitel organizace Sociální služby Václav Jakl.

Ubytování doposud odpovídalo době svého vzniku. Byly zde čtyř i pětilůžkové pokoje. Kvalita bydlení je nyní neporovnatelná. Pokoje jsou jedno a dvojlůžkové. U každého pokoje je sociální zařízení. Vstupy do všech podlaží jsou bezbariérové přes venkovní rampy. K dispozici je nový, moderní evakuační výtah. 

"V každém objektu je bezbariérový přístup, jsou tam centrální koupelny, je zde vytvořeno zázemí pro obsluhu, personál a pro zdravotní sestry," popsal Jakl.

Klienti mají k dispozici také sklápěcí vanu, která umožní koupel i málo pohyblivým jedincům. Samozřejmostí jsou společenské nebo rehabilitační místnosti.

Přestože se přistavilo celé patro a zvýšila se podlahová plocha pavilonu, kapacita je nižší. Je zde 42 lůžek, celkově pak má areál 158 klientů. Nově byla postavena recepce zařízení, která je u vchodu do areálu.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy