Výpravná publikace představuje neznámou historii jazzových kytar z Lubů

Hrál na ně Waldemar Matuška, fotil se s nimi Karel Gott, ovlivnily formování jazzové scény v Evropě. Pozoruhodný příběh jazzových kytar, které od 30. let 20. století začali vyrábět mistři tradičního houslařského centra v západočeském Schönbachu (dnešní Luby), nyní představuje publikace Bohemian Jazz Guitars Tribute.

dezinfekce

Její součástí je i unikátní nahrávka více než 40 zrenovovaných historických kytar z let 1932–1965. Oficiální představení knihy proběhne 6. 12. v Lubech a následně 10. 12. v Praze.

„Příběh kytar z Lubů nás fascinuje z mnoha důvodů,“ přibližuje jazzový hudebník a kytarář Marek Rejhon.

„V regionu se staletou tradicí výroby hudebních nástrojů začali řemeslníci vyrábět nový typ kytar jen pár let po zrození jazzu. A byli v tom tak dobří, že během pár let začali kytary pod různými značkami vyvážet do celého světa. Tím Schönbach výrazně ovlivnil evropský jazz. A výrobu se ve městě povedlo do jisté míry udržet i navzdory poválečnému odsunu českých Němců,“ dodal.

Z hlediska objemu produkce jazzových kytar nemělo Československo před druhou světovou válkou v Evropě konkurenci. Řada nástrojů navíc dosahovala vynikající úrovně. Kvalitou zvuku a řemeslného provedení snesou srovnání s nejlepšími kytarami vyrobenými ve Spojených státech. 

Česko-anglická publikace Bohemian Jazz Guitars Tribute představuje historický kontext výroby, dobové katalogy kytar, osobní příběhy nejvýznamnějších výrobců a také přes čtyři desítky nástrojů, které jsou reprezentativním výběrem lubské produkce. Tyto kytary je pak možné si poslechnout i „v akci“ na přiloženém CD.

Veřejnosti se kniha poprvé představí v kině v Lubech v rámci koncertu jejích autorů Marka Rejhona a Tomáše Dvořáka, který proběhne 6. 12. od 18 hodin. Na 10. 12. od 19 hodin je pak naplánován další koncert a křest v pražském JazzDocku.

Vydání knihy podpořilo město Luby, Karlovarský kraj, desítky přispěvatelů ve sbírce na portálu HitHit i soukromí mecenáši. Bez jejich podpory by nákladná kniha nemohla vzniknout.

Více o projektu zde.


Zdroj: Roman Hájek



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy