Sokolovsko: Nákup platila nalezenými platebními kartami

Sokolovským policistům se podařilo dopadnout nepoctivého nálezce pouzdra s osobními doklady a platebními kartami. Jeho ztrátu letošního února nahlásil čtyřiapadesátiletý muž ze Sokolova.

dezinfekce

Důkladným prověřováním oznámení se podařilo zjistit a prokázat, že pouzdro nalezla šestadvacetiletá žena ze Sokolovska. Ta si nález místo odevzdání ponechala a ještě téhož dne měla nalezenými platebními kartami v několika případech zaplatit nákup v obchodech. Poškozenému majiteli tímto způsobila škodu za bezmála čtyři tisíce korun. Policisté z Obvodního oddělení Sokolov - město sdělili nálezkyni podezření ze spáchání přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Nyní jí podle trestního zákoníku hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody až na jeden rok.


Prevence:

V případě ztrát a nálezů věcí různé hodnoty, ať už se jedná o peněženky, mobilní telefony či jiné předměty, se policisté často setkávají s absencí právního vědomí. Většina občanů se totiž domnívá, že si může beztrestně takovou věc ponechat. Jsou však na velkém omylu. Trestní zákoník jasně říká, že ten, kdo si přisvojí cizí věc nikoli nepatrné hodnoty, která se dostane do jeho moci nálezem, omylem nebo jinak bez přivolení osoby oprávněné, bude v případě prokázání viny potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti. Pokud se dostanete do podobné situace a naleznete jakoukoliv cennou věc, policie doporučuje danou věc vrátit jeho majiteli. Pokud je majitel neznámý, obraťte se na obecní úřad v místě nálezu či na policii.

nprap. Eva Valtová

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
14.02.2020 09:00




0 +
 

Hlavní zprávy