Sokolov: Školáci fotografovali Osvětim. Ze snímků vznikla unikátní výstava

Školáci ze šestých až devátých tříd 2. Základní školy v Sokolově se vydali v rámci výuky dějepisu na prohlídku nechvalně proslulého koncentračního tábora v polské Osvětimi. Ještě při cestě na místo se spontánně zrodila myšlenka pořídit v „továrně na smrt“ snímky, z nichž by mohla posléze vzniknout výstava.

dezinfekce

Záměr se podařilo realizovat a tak je od 15. března ve vestibulu Městského domu kultury v Sokolově k vidění expozice nazvaná Osvětim očima dětí. Až do 5. dubna si můžete prohlédnout tři desítky působivých fotografií, které nepotřebují ani popisky, ani komentáře.

U zrodu myšlenky přimět děti v koncentračním táboře fotografovat byla učitelka dějepisu Lada Měřínská. Do Osvětimi cestovalo 50 školáků od šestých po deváté třídy.

„Na některých místech se na mě děti dívaly tak, jako by se chtěly zeptat, jestli se to všechno opravdu dělo. Ani vyprávění nebo filmy nedokáží nahradit přímý prožitek. Na výstavě nejsou snímky z těch nejchmurnějších míst, protože tam prostě nebyl nikdo schopen fotografovat. Návštěva Osvětimi na děti určitě silně zapůsobila, začaly přemýšlet o této tématice,“ uvedla Lada Měřínská.

S výběrem snímků, jejich úpravou a zvětšením na výstavní formát jí pomáhala Natálie Tavali.

Na uspořádání výstavy se podílelo i město Sokolov, Městský dům kultury v Sokolově a Muzeum Sokolov. To doplnilo výstavu snímků z Osvětimi ještě o dvě zajímavé expozice. Ta první připomíná život a osud architekta Rudolfa Welse, autora Hornického domu, jenž v Osvětimi zahynul (viz zde). Druhou tvoří obrázky Davida Friedmanna, který přežil holocaust a v letech 1946 až 1947 působil v Sokolově. K pohnutým událostem, spojenými s obdobím druhé světové války, promluvil na vernisáži ředitel sokolovského muzea Michal Rund. Zahájení výstavy se zúčastnila i starostka města Renata Oulehlová a místostarosta Jan Picka. Starostka i místostarosta poděkovali autorům projektu za myšlenku ukázat dětem, že něco tak hrůzného skutečně existovalo. A že je tímto způsobem přiměli přemýšlet o historii i o tom, co to byla válka.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy