Sokolov: Před nádražím přivítá návštěvníky města sokolník

Symbol města, kterým je sokolník a jeho dravec, teď přivítá každého, kdo do Sokolova přijede autobusem či vlakem. Případně mu pak pokyne na rozloučenou.

dezinfekce

Před společným železničním a autobusovým terminálem byla vztyčena dřevěná socha sokolníka v nadživotní velikosti, jemuž dělá společnost ještě pes. Socha umístěná na valu blíže k nádraží je dílem regionálního uměleckého řezbáře a výtvarníka Artema Viktoroviče Naumenka.

Socha sokolníka vznikla opět po dohodě s městem a je zatím největším artefaktem, který Naumenko pro Sokolov vytvořil. Z několika míst, kde by mohla stát, byl nakonec vybrán právě prostor před dopravním terminálem. Vztyčena tu byla v pondělí 13. ledna a ještě ji čekají drobnější úpravy, především impregnace. Dřevěné sochy z habartovské dílny Artema Viktoroviče Naumenka jsou už v Sokolově k vidění na dvou kruhových objezdech. Masivní socha sokola z dubového dřeva stojí na druhé okružní křižovatce za sokolovským gymnáziem směrem do Dolního Rychnova. Na kruhovém objezdu za čerpací stanicí OMV je pro změnu umístěna socha svaté Barbory, patronky všech horníků. Výtvory řezbáře Naumenka mají vztah k městu, které je spjato s hornictvím od dob dávno minulých. To nakonec připomínají i hornické vozíky, které najdete na „kruháči“ na konci města za Starou Ovčárnou.


Zdroj: město Sokolov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 16.01.2020 09:30




0 +
 

Hlavní zprávy