Sokolov: Déšť horníků skrápěl déšť, přesto přilákal stovky lidí

"Co naplat, větru a dešti neporučíme. Přesto by si to pořadatelé tradičního Dne horníků určitě přáli, protože po mnoha letech počasí největší kulturní a společenské akci pořádané v Sokolově vyloženě nepřálo. Ale ani voda skrápějící město neodradila stovky lidí, aby si přišly užít opravdu pestrý program, který začal už dopoledne hornickým průvodem a skončil krátce před půlnocí jedinečným videomappingem," uvádí na svých stránkách město Sokolov.

dezinfekce

Hornický den byl tentokrát spojený s několika novinkami. Jeho součástí bylo připomenutí 740. výročí první historické zmínky o městě. Další premiérou bylo představení sokolovského pokladu ukrytého v podzemí muzea. A do třetice nej…? Byla jím žhavá novinka jménem videomapping, jenž nahradila ohňostroj. Projekci na průčelí Hornického domu většina lidí přivítala s nadšením. Připomněla kromě vzniku města také památku Rudolfa Welse, který stál jako architekt u zrodu sokolovského „Horňáku.“ Videomapping se opakoval hned třikrát a kromě historie se dotkl i žhavé současnosti. A to připravovaného testovacího centra BMW.

Pro vedení města, starostku Renatu Oulehlovou a místostarosty Karla Jakobce a Jana Picku, byl Den horníků pořádně perným dnem. Začal vítáním delegací partnerských měst Schwandorf a Saalfeld vedené jejich starosty. Poté následoval rychlý přesun na seřadiště průvodu v areálu kláštera, odkud se zástupci hornických města vydali na pochod Sokolovem. Skončil před pódiem na náměstí Budovatelů, kde přišlo na řadu stužkování hornických praporů a vyznamenávání jednotlivců pamětní medailí Lux et tenebris (světlo z temnot). A samozřejmě nemohl chybět přípitek pivem Horňák z místního pivovaru Permon. Tento třináctistupňový spodně kvašený ležák pak tekl proudem až do pozdních nočních hodin.

Obrovskému zájmu veřejnosti se těšilo zpřístupnění zámeckého sklepení Muzea Sokolov. Tady se k vedení města Sokolov připojila i hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová. Společně se starostkou Renatou Oulehlovou a předsedou dozorčí rady Sokolovské uhelné Františkem Štěpánkem přestřihli pásku u vstupu do nové expozice. Celkové náklady na zpřístupnění sklepení zámku, v němž sídlí příspěvková organizace Karlovarského kraje Muzeum Sokolov, dosáhly částky zhruba 15,8 milionu korun. Na rekonstrukci se finančně podílelo také město Sokolov.

Největším lákadlem pro návštěvníky je sokolovský poklad, jenž byl objeven v roce 1994 při výkopových pracích. Špinavý balíček ukrýval drahocenné náhrdelníky, brože, čelenku, manžetové knoflíčky a další šperky z bílého a žlutého kovu. Jak se později ukázalo, poklad pochází pravděpodobně z druhé poloviny 19. a z první čtvrtiny 20. století. Kromě šperkařského umu tehdejších zlatníků mohou zájemci při prohlídce zámeckého sklepení obdivovat také základy původního vodního hradu ze 13. století, které byly vykopány a zakonzervovány archeology Muzea Karlovy Vary Jiřím Klsákem a Janem Tajerem. K vidění jsou i střílny z 15. století, nápisy vězňů z 16. a 17. století a mnoho dalšího.

Úvodní blok odpoledního programu na „Novém“ náměstí patřil armádě. Pietního aktu k uctění vojáků, kteří zahynuli ve válečných konfliktech, a vyznamenání válečných veteránů, bylo úvodem ke Dni s Armádou ČR. Jeho podstatná část se pak odehrávala ve volnočasovém areálu Bohemia, kde byly připraveny ukázky vojenské techniky doplněné názorným představením dovednosti služebních psů nebo umění pilotů vrtulníku. Veřejnost mohla odpoledne sledovat také ukázky práce hasičů nebo policistů.

Jaký by to byl Den horníků, kdyby při něm nezněla hudba. Té folkové bylo vyhrazeno pódium na Starém náměstí, rockové tóny zase zněly na Bohemce. Historická hudba byla slyšet z parku u zámku, kde se odehrával i program v duchu dávných časů, kdy vznikal Sokolov. Největšími hudebními taháky se staly koncert kapely No Name a zpěváka známého jako Xindl X, který také udělal předposlední tečku za programem na náměstí Budovatelů. Tou úplně poslední třešničkou na dortu pak byl už zmiňovaný videomapping.


Zdroj: město Sokolov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy