Rotava: Občané města přicházejí o bydlení

Když před časem Město Rotava začalo vykupovat od různých vlastníků byty, v nichž žijí lidé sociálně vyloučení nebo vyloučením ohrožení, jevilo se to jako dobrá věc. Město se tak snažilo odříznout obchodníky s chudobou a současně se tak snažilo regulovat rotaci lidí. Čím více sociálně vyloučení migrují mezi městy v regionu, tím více problémů za sebou zanechávají.

dezinfekce

V Rotavě působí organizace Člověk v tísni pro Karlovarský kraj. Terénní pracovníci ČvT získali poznatky, které by mohly znepokojit především okolní obce. Lidé, kteří v Rotavě v městských bytech žijí, mají nájemní smlouvy na dobu určitou. Části z nich město nyní nechce smlouvy prodloužit. Jsou mezi nimi i ti, kteří za bydlení nedluží. Deset rodin tak už má z nájmu výpověď, pět dalších na ni čeká a některé rodiny se už z Rotavy odstěhovaly. V Rotavě žije podle údajů ČvT přibližně pět set sociálně vyloučených, mezi sedmdesáti až stovkou odešlo nebo odchází. Lidé, kteří musí obecní byty opustit, odejdou do okolních obcí. Problematika se tak přesouvá pouze v rámci regionu.

Podle výzkumu „Migrace sociálně vyloučených a sociálním vyloučením ohrožených obyvatel ČR” realizovaném Agenturou pro sociální začleňování, se 86% sociálně vyloučených stěhuje výhradně do blízkého okolí původního bydliště.

Obce, do nichž se lidé přestěhují, začnou mít následující problémy: vznik nových sociálně vyloučených lokalit, nárůst osob v sociálně vyloučených lokalitách, degradce cen nemovitostí, pokles atraktivity části obce, sousedské konflikty, potenciální nárůst kriminality, ztráta pocitu bezpečí stávajících obyvatel obce. Souhrnem - prohlubování sociálních problémů v obci a rostoucí nespokojenost obyvatel, v důsledku čehož nastává riziko odstěhování původních obyvatel.


Zdroj: Lev Havlíček, Člověk v tísni - pobočka Karlovy Vary



Komentáře

  • Před 4 roky

    Vážený pane Havlíčku,
    zcela pominu Vaše nepravdivé informace, které zde uvádíte, i když by mne celkem zajímaly zdroje, z kterých jste čerpal.
    Byla bych velmi ráda, kdybyste byl tak hodný a odpověděl mi na dotaz: Kde jste byl, když k nám sestěhovávaly okolní města své problémové rodiny, ať už to byl Loket, Horní Slavkov, Cheb a další? Proč jste v té chvíli nepsal: Pozor!!!! To nemůžeme, z Rotavy by se stalo gheto!!!! Teď, když Rotava konečně lidem ukazuje, že ruku v ruce s právem a nárokem jdou také povinnosti, jako je placení místních poplatků, dodržování pořádku a zákonů, pravidla občanského soužití a slušného chování, tak na nás budete ukazovat, že my jsme ti špatní???
    Do dnešního dne jsem byla, nejspíš posledním, občanem, který hájil práci neziskovek, který si byl vědom jejich důležité a nezastupitelné roli v sociální práci, ale po Vašem článku, plným překroucených informací, které směřují k jedinému - poštvat proti sobě sousední obce a donutit tak Rotavu, aby nadále trpěla neplatiče a vandaly ve svém působišti, budu v budoucnosti velmi rozvážná, pokud bude potřeba hájit zájmy některé z neziskových společností.
    Žádám Vás touto cestou, abyste mi odpověděl na otázky: Odkud jste čerpal informace, které jste zveřejnil? Proč je stěhování lidí na Rotavu z jiných měst správné a stěhování z Rotavy špatné? Kolika rodinám na Rotavě Člověk v tísni pomohl vymanit se za sociálního vyloučení?
    Děkuji za odpovědi
    S pozdravem Tatarová Soňa, zastupitelka, obyvatelka jednoho z nejpostiženějších bloků

  • Před 4 roky


    Vážený pane Havlíček z „Člověk v tísni“.
    V posledním odstavci jmenujete přesně problémy, které Rotavě způsobují Vámi výše jmenovaní občané. Tzn. degradace cen nemovitostí, pokles atraktivity části obce, sousedské konflikty, růst kriminality, ztráta pocitu bezpečí stávajících obyvatel. Myslím, že místo strašení a vyvolávání paniky v sousedních obcích by Vaše organizace měla řešit tyto problémy s obchodem s chudobou na úplně jiné úrovni, než doposud předvádíte. Problémy totiž začínáte řešit, až když je většinou pozdě. Já vím, jde Vám o „vykazování nějaké práce“. Každopádně vedení naší obce chce pro své slušné občany zajistit slušné bydlení, které díky Vaší malé aktivitě v době, kdy situace negradovala, se rapidně zhoršilo. Pokud si myslíte, že kroky vedení města nejsou správné, přijeďte se na 14 dní ubytovat v sousedství výše jmenovaných. Jsem zvědavý na Vaší reakci, až budete mít ráno na Vašich dveřích do bytu přilepené špinavé toaletní papíry, či na rohožce nakáleno, či ve vedlejším bytě štěnice.
    Dále bych Vás chtěl poprosit, abyste příště v článku neuváděl nepravdivé údaje. Není totiž pravda, že nájemní smlouvy nedostávají slušné rodiny, které řádně plní své povinnosti a dodržují zákony. Pokud totiž budeme neslušné chování, neplacení nájemného, odpadu atd. nadále všem těmto lidem tolerovat, tak problémy budou dále jen narůstat. Toto byste si měl především uvědomit.
    Situace v našem městě díky neřešeným problémům minulým vedením, včele s bývalou starostkou a současnou poslankyní Kalátovou totiž dospělo do grandiózních rozměrů.
    Jako občan a zároveň jako zastupitel města Rotavy Vás mohu ubezpečit, že v současném trendu budeme pokračovat a uděláme vše pro to, aby se Rotava stala opět onou „starou, vyhledávanou Rotavou“, kde se zase bude příjemně bydlet a kam se bude zase každý rád vracet.
    S pozdravem Pavel Franěk, zastupitel města.

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 13.02.2020 15:00




0 (2)
 

Hlavní zprávy