Region: Odběrná místa kvůli nemoci COVID19 zahájila provoz (TV Západ)

V areálu Karlovarské nemocnice je zřízeno od čtvrtka odběrné místo pro osoby s podezřením nákazy COVID19. K odběru krve vyzve občany hygienik. Doplní se tím služba mobilních odběrů, která již v kraji funguje.

dezinfekce

„Toto místo jsme zřídili na přání jednak Hygieny a jednak Karlovarského kraje, a to z důvodu, že je třeba navýšit kapacitu lidí, kteří mají indikaci hygienikem, epidemiologem, k testování při podezření na pozitivitu COVID-19. Tzn., že je to z cela určeno pouze jedincům, kteří mají jasnou indikaci Krajské hygienické stanice. Lidé, kteří mají pocit, že mají příznaky nebo by si to chtěli koupit – to nelze. Je třeba udržet tady toto – odebírat pouze ty, kteří jsou indikováni. Máme jasný jmenný seznam určený Krajskou hygienickou stanicí. Pacienty, které budeme odebírat my, část bude stále odebírána zdravotnickou záchrannou službou, a to ti, kteří se sem nemohou dostat, nejsou schopni sem sami dojet ve svém voze, tak ti, budou dále odebíráni mobilními skupinami. My z toho seznamu odfiltrujeme jedince, kteří jsou schopni dojet na naše odběrové místo,“ popsala primářka Emergency Dagmar Märzová.

A jak vypadá samotný odběr?

„Dostali jsme Rapid testy od Krajského úřadu, takže po dohodě s Krajskou hygienickou stanicí jsme si určili algoritmus – provádíme Rapid test, pokud je pozitivní, tak následuje výtěr, PCR příjmu na přítomnost viru, kterou poté rovnou odesíláme do laboratoře. Domluvený pacient je vyzván, aby připravil ruku, potřebujeme klasický žilní odběr. Nelze použít kapilární odběr, tzn. nestačí píchnutí do prstu, opravdu se musí žilní krev, kterou odneseme, kápneme do testu a přidáme médium. Po 15 minutách jsme schopni ten test odečíst,“ vysvětlila Märzová. 

Další odběrová místa v kraji se zřídila v areálu chebské a sokolovské nemocnice. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 25.03.2020 16:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy