Poděkování patří všem dárcům nejcennější tekutiny

Tradičního poděkování v podobě medaile MUDr. Jana Janského za nenahraditelnou pomoc se dočkali v úterý 26. listopadu bezpříspěvkoví dárci krve.

dezinfekce

Slavnostního aktu v zimní zahradě sokolovského zámku se zúčastnila primářka transfuzního oddělení sokolovské nemocnice Zuzana Fialová (na úvodním snímku), za Český červený kříž Ludmila Burdová a město Sokolov tentokrát zastupoval místostarosta Jan Picka. Výjimečné okamžiky zpříjemnilo přítomným vystoupení violoncellového souboru Včella ZUŠ Sokolov.

Na Transfuzním oddělení Nemocnice Sokolov již letos darovalo krev více než 4000 lidí. Za loňský rok tu evidují 4975 odběrů, v letošním roce pravděpodobně půjde o podobné číslo. Ve srovnání s rokem 2015, kdy sem přišlo jen něco málo přes 3900 dárců, se jedná o více než pětinový nárůst. Primářka Fialová informovala o dvou novinkách. Tou první je, že se chystá stěhování transfuzního oddělení z „domečku“ do nových prostor v nemocnici. Druhou jsou odběry plazmy, které se v Sokolově dosud neprováděly.

Větší zájem o dárcovství krve ovlivnil podle zástupců transfuzního oddělení rovněž Facebook a s tím spojená moderní propagace oddělení na sociálních sítích. Facebookový profil sokolovské transfuzky funguje asi rok a půl, od té doby zde skokově narostl počet takzvaných prvodárců.

„Po roce jsme dělali statistiku a měli jsme o 53 procent nových dárců více, než v předchozím roce,“ uvedla vrchní laborantka Štěpánka Bísková.

Letos tu evidují 244 nových dárců, rok předtím to bylo 159 a předtím ještě o 12 méně. Mezi nimi je více žen, což je atypický údaj, protože mezi dárci je standardně více mužů. Z celkového množství je to necelých 70 procent. 

Aby se člověk stal dárcem, tak musí splnit podmínky od 18 do 65 let, jako prvodárce by měl člověk přijít nejpozději ve věku 50 let. Jeho váha musí být nejméně 50 kg a měl by být zdravý. Důležitý je také trvalý pobyt v České republice, proto s sebou musí mít dárce průkaz totožnosti a také kartičku pojištěnce. Měsíc před příchodem nesmí dárce užívat antibiotika a v posledním měsíci před příchodem nesmí mít přisáté klíště. Další důležité informace jsou na webových stránkách www.nemosok.cz.

Seznam oceněných dárců:
Bronzová medaile

Levčenková Anžela, Pochová Jana, Srb Lukáš, Bratová Růžena, Plechová Martina, Šmídová Lenka, Havlíková Pavlína, Pašková Kateřina, Janečková Petra, Bc. Belková Lenka

Stříbrná medaile
Marešová Michala, Skála Pavel, Novák Jan, Babica Vladimír, Bímová Hana, Schmidtmayer Milan, Polgár Peter, Baborovský Milan, Uhlig Jan, Kucarovová Valentina, Ivanič Jakub, Devečka Tomáš

Zlatá medaile
Barvínková Hana, Borecký Tomáš, Kunclová Simona, Scholz Lukáš, Vrba Vlastimil, Bárová Jana, Smolová Miroslava, Kraus Miroslav, Havel Radek


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
29.11.2019 17:00




0 +
 

Hlavní zprávy