Ministerstvo dopravy chystá změny v systému vydávání řidičských průkazů

Od 1. července 2018 dochází ke změnám v systému vydávání řidičských průkazů. Žadatelé už nebudou muset k žádosti přikládat papírovou fotografii. O nový řidičský či profesní průkaz způsobilosti nebo kartu řidiče budou mít možnost žádat na kterémkoliv pracovišti obcí s rozšířenou působností, bez ohledu na své trvalé bydliště (zde si nový průkaz budou také vyzvedávat).

dezinfekce

Změny s sebou přinesou větší komfort pro občany, ale také navýšení poplatku za zpracování žádosti z 50 na 200 korun, resp. z 500 na 700 korun v případě „bleskové“ výroby řidičského průkazu.

Změny, které se chystají, se jeví jako nevýznamné. Pro pracoviště úřadů obcí s rozšířenou působností půjde ale o poměrně náročnou operaci. Vždyť jen v letošním roce bylo od ledna do září v České republice vydáno 764.587 nových řidičských průkazů.

Souhrnně lze uvést, že pracoviště se budou muset vybavit potřebnou výpočetní technikou pro získání a archivaci digitalizované fotografie žadatele a digitalizovaného vlastnoručního podpisu prostřednictvím existujících informačních systémů či k pořízení digitalizované fotografie a digitalizovaného vlastnoručního podpisu ve vybraných případech.

Pro zajištění bezproblémového přechodu do běžného provozu je plánován zkušební provoz v několika vybraných obcích s rozšířenou působností.


Zdroj: město Aš

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy