Karlovy Vary: Ve městě odstartuje letošní ročník Festivalu muzejních nocí

V pátek 17. května bude mít Karlovarský kraj tu čest zahájit celorepublikový Festival muzejních nocí v nově zrekonstruovaných prostorách Muzea Karlovy Vary. Do pozdních večerních hodin budou otevřeny i další vybrané kulturní instituce po celém lázeňském městě, které nabídnou návštěvníkům nevšední doprovodný program. Akce se koná pod záštitou hejtmanky Karlovarského kraje Jany Mračkové Vildumetzové a primátorky města Karlovy Vary Andrey Pfeffer Ferklové.

dezinfekce

Festival muzejních nocí pořádá Asociace muzeí a galerií ČR ve spolupráci s Ministerstvem kultury ČR, Národním muzeem a Asociací krajů ČR pravidelně od roku 2005.

„Festival je pokaždé zahajován v jiném městě a nás opravdu velmi těší, že si pořadatelé vybrali pro zahájení jubilejního patnáctého ročníku právě Karlovy Vary, respektive naše muzeum, které v loňském roce obdrželo za rekonstrukci budovy a vybudování interaktivní stálé expozice nejvyšší ocenění v soutěži Gloria musaealis,“ uvedla náměstkyně hejtmanky Karlovarského kraje pro oblast kultury a památkové péče Daniela Seifertová.

Muzeum Karlovy Vary bude pro veřejnost otevřeno po ukončení oficiální části zahájení festivalu od 19.30 do 24 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na dobové osobnosti, které se podělí o zajímavé informace z historie města i regionu. Po chodbách muzea se bude například procházet středověký lovec, dáma z kolonády z předminulého století, architekt zlaté éry Karlových Varů a dorazit by měl i botanik a entomolog Jakub Maria Alfred Daublebský ze Sternecku. Připraveny budou také drobné úkoly pro děti a dospělé. Komu se podaří nalézt všechny důmyslně schované vystavené exponáty v koláži v rámci tzv. Muzejní výzvy, získá zajímavou odměnu. O hudební doprovod se postará Jindřich Tolar a spol.

„Festival muzejních nocí je skvělou příležitostí, jak přilákat do muzeí a galerií více návštěvníků a představit jim zábavnou a poutavou formou jejich činnost. Jsme moc rádi, že jsme mohli navázat spolupráci i s dalšími kulturními institucemi ve městě a že se i ony otevřou v netradičním čase široké veřejnosti. Volné vstupy nabídnou Městská galerie Karlovy Vary či designová Galerie SUPERMARKET wc. Za snížené vstupné bude možné navštívit i Muzeum Jana Bechera. Všechny milovníky vážné hudby bychom pak chtěli pozvat do Císařských lázní, kde pro ně zdarma zahraje Karlovarský symfonický orchestr,“ doplnila Daniela Seifertová.

Netradiční muzejní noc mohou návštěvníci zažít také v Galerii umění Karlovy Vary. Ředitel Jan Samec si pro ně připravil speciální noční komentovanou prohlídku a přichystáno je i setkání plné nevšedního humoru s hudebníkem, hercem a moderátorem Ladislavem Gerendášem. Děti si budou moci pod vedením zkušených lektorek vyrobit lucerny a barevné odznaky inspirované výstavou Otakara Slavíka. Letohrádek v Ostrově, který je pobočkou galerie, pak zve na Slavnost světla.

Více informací o programu festivalu najdou zájemci na webu Karlovarského kraje a na internetových stránkách festivalu. 


Zdroj: Mgr. Veronika Severová, tisková mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy