Karlovy Vary: Konference Den zdravého mozku a paměti měla úspěch

Dne 14. 3. 2019, v den narození Alberta Einsteina – r. 1879, se konala v Krajské knihovně v Karlových Varech odborná konference s názvem Den zdravého mozku a paměti. Záštitu konferenci poskytla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová. Hlavními partnery této akce byli Karlovarský kraj, Nadace ČEZ, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra a Karlovarské minerální vody. Mediálními partnery byli – Český rozhlas Karlovy Vary a Regionzápad.

dezinfekce

Konference byla součástí Národního týdne trénování paměti pořádaném Českou společností pro trénování mozku a mozkový jogging a navázala na celosvětovou akci Týden uvědomění si mozku (Brain Awareness Week) a dále akci Týden mozku Akademie věd ČR (11. – 17. 3. 2019).

Konferenci zorganizoval a kompletně připravil karlovarský spolek Biblio Karlovy Vary v partnerské spolupráci s organizací Zlepši paměť (www.zlepsipamet.cz) a dále s podporou Krajské knihovny Karlovy Vary. Účast na konferenci byla zdarma, zpoplatněno bylo pouze testování IQ.

Cílem konference bylo seznámit účastníky s novinkami v oblasti výzkumu mozku, poradit, jak se starat o svůj mozek a paměť a předcházet tak demencím ve stáří. Získat informace o tom, co dělat v případě onemocnění demencí (např. Alzheimerova choroba), jak se chovat, kam se obrátit. Řeč byla o age managementu, jak si uchovat pracovní výkonnost do vysokého věku, či jak učit děti v souladu s potřebami 21. století. Diskutováno bylo též téma, jak přistupovat k dětem s vysokým IQ či naopak, jak pracovat s dětmi, které mají ve škole problémy.

Celkem bylo připraveno 17 odborných přednášek. Program byl určen pro odbornou veřejnost (dopoledne) a také pro laickou veřejnost (odpoledne). V rámci konference dále proběhly dvě další přednášky trénování paměti – pro seniory a pro studenty. V Oddělení pro handicapované byl připraven ve spolupráci se Střední zdravotnickou školou a VOŠZ Karlovy Vary doprovodný program. Se zajištěním těchto aktivit pomáhali studenti z této školy. Účastníci si mohli nechat změřit tlak, otestovat paměť a seznámit se s mozkem z instruktážních modelů, videí a posterů. Pro návštěvníky bylo rovněž zajímavé vyzkoušet si  “oblek stáří” a brýle pro zhoršení zraku.

V A-klubu se mohli zájemci seznámit s nabídkou deskových her, které přispívají k trénování mozku a lze si je zdarma v knihovně vypůjčit. V hale byla k vidění výstavka knih k zapůjčení na témata – mozek, paměť, trénování paměti a vše související. V rámci konferenci si mohli zájemci nechat otestovat svoje IQ (jak děti, tak i dospělí) - ve spolupráci s partnerem konference Mensou ČR. Součástí programu byla též prezentace EEG Biofeedback. Tento přístroj je určen k trénování mozku a paměti a slouží ke zlepšování činnosti mozku.

Celkem se konference zúčastnilo přes 300 osob, dále prostory knihovny navštívila „běžná veřejnost,“ která se mohla zúčastnit především doprovodného programu. V knihovně bylo opravdu velmi rušno. Z přednášek z konference bude zpracován Sborník, dále bude vytvořen materiál „Jak na to“ – který poradí, jak řešit problém - demenci v rodině – jak se chovat k nemocnému či jakých sociálních služeb lze využít v Karlovarském kraji.

"Závěrem bychom chtěli poděkovat všem, kteří se podíleli na přípravě a realizaci konference Den zdravého mozku a paměti. Poděkování též patří Střední uměleckoprůmyslové škole Karlovy Vary za fotoreportáž z konference," uvádí Bc. Michaela Kožíšková.

O konání konference jsme vás informovali zde.


Zdroj: Bc. Michaela Kožíšková, projektová manažerka, Krajská knihovna Karlovy Vary


Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy