Juniorský maraton poběží tisíce středoškoláků

Největší běžecký závod pro studenty středních škol z celé ČR, Juniorský maraton, vstoupí v dubnu do svého 22. ročníku. Závodit se bude ve všech krajských městech a v Praze.

dezinfekce

Neziskový projekt pořádaný agenturou RunCzech má za cíl přilákat k běhu co nejvíce studentů. V Karlových Varech se poběží 11. dubna, registrace jsou zdarma.

Do závodu se může zapojit každá střední škola z České republiky.

„Stačí dát dohromady desetičlenný tým, ve kterém musí být tři dívky. Každý člen týmu pak běží štafetový úsek o délce 4,2 kilometry, dohromady studenti zdolají trať celého maratonu,“ představuje Juniorský maraton Tomáš Mirovský z týmu RunCzech.

Dále už v podstatě stačí jen přihlásit tým na stránkách RunCzech a přijet na semifinálové kolo do příslušného krajského města. 

V  roce 2017 Juniorský maraton v semifinálových kolech zvládlo 255 týmů, což znamená úžasných 2 550 studentů. Hned osmdesát běžců pak "dodalo" pražské Gymnázium Jana Nerudy. Nejlepší týmy z celé republiky zažijí atmosféru velkého finále. O její neopakovatelnosti se loni přesvědčil i Michael Jakůbek, student Gymnázia Třebíč.

„Na startu jsem se okamžitě mezi ostatními účastníky prodral do první řady, abych startoval z co nejlepší pozice. Stál jsem vedle světové maratónské špičky společně s ostatními výbornými běžci z České republiky a zahraničí a já se cítil jako v jiném světě. Za mnou v ulici deset tisíc lidí, kolem mě ostatní účastníci Juniorského maratonu a jenom kousek přede mnou startovní čára, na jejíž přeběhnutí jsem se ohromně těšil. Odstartovalo se, já přeskákal několik Afričanek a už asi po sto metrech jsem byl v první trojici běžců. Moc se mi nechtělo věřit tomu, že se to opravdu děje. Osobně to považuji za svůj nejlepší běžecký zážitek vůbec,“ prozradil se mladý běžec.

Pro letošní ročník připravili organizátoři z týmu RunCzech novinku - role ambasadora Juniorského maratonu se zhostil moderátor Karel Kašák.

„Se sestrou jsme vyrůstali v dětském domově a od malička se o ni starám a snažím se jí být vzorem. Tahle potřeba motivovat lidi kolem sebe mi zůstala dodnes, a když jsem byl oslovený, abych se stal ambasadorem Juniorského maratonu, neváhal jsem. Motivovat mladé lidi, aby se věnovali sportu a pohybu, má rozhodně smysl,“ vysvětluje Kašák.

Nejlepší týmy z krajských kol postupují do finále, jež se uskuteční v neděli 6. května v rámci Volkswagen Maratonu Praha. Studentské štafety odstartují z první řady po boku nejlepších světových vytrvalců.  


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy