Františkovy Lázně: Město přivítá Stingla, Párala či Kosatíka

Spisovatelskou elitu, regionální autory a příznivce české i německé literatury přivítá ve dnech 3. až 12. listopadu 2017 jubilejní 20. ročník festivalu Literární Františkovy Lázně (LFL).

dezinfekce

Účast na této mezinárodní události si nenechají ujít například slavný český prozaik Vladimír Páral, spisovatelé Pavel Kosatík, Jiří Stránský, cestovatelská legenda Miloslav Stingl, vítěz ceny Magnesia Litera Adam Chroust, písničkář Jiří Dědeček nebo básník Jiří Žáček. Z německých autorů pak na festival zamíří Sabine Dittrich, Carola Kupfer a Tanja Krombach, která také zastupuje významného partnera festivalu LFL Deutsches Kulturforum östliches Europa (Německé kulturní fórum pro východní Evropu).

Jelikož je letošní ročník jubilejní, bude se pyšnit bohatým programem s hvězdným zastoupením. Festival tradičně zahájí galavečer, jenž se uskuteční v pátek 3. listopadu od 19 hodin ve společenském sále Františkolázeňského Casina. Návštěvníci se mohou těšit na prezentaci Literárního průvodce lázeňským trojúhelníkem se zaměřením na Františkovy Lázně od Tanjy Krombach. Velkou pozornost si jistě zaslouží také křest "Menší knížky o německých spisovatelích z Čech a Moravy". Nová publikace Pavla Kosatíka je doplněným a rozšířeným vydáním přinášejícím zběžný přehled o působnosti a významu německého písemnictví v Českých zemích.

„První vydání je z roku 2001. Od té doby z pera "našich Němců" vyšla v českých překladech spousta nové literatury. Byly dokončeny Kafkovy spisy a vyšlo dost nových a zajímavých knih o něm, stejně jako se objevily nové překlady takzvaných regionálních autorů. Dnes už si v češtině můžete přečíst skoro kompletního Franze Werfela stejně jako Marii Ebner-Eschenbachovou. Z velikánů skoro jen ten Karl Kraus a jeho legendární časopis Die Fackel, tedy nějaký pořádný český výbor z něj, o kterém tolik snil germanista Kurt Krolop, odolává. Takže o tohle všechno bylo potřeba knihu doplnit, aby tam z novinek nic podstatného nechybělo,“ uvedl o svém díle Pavel Kosatík.

Festival láká i na mnoho doprovodných akcí. Například v neděli 5. listopadu se budou moci lidé od 10 hodin zapojit do Běhu s knihou a v rámci Františkolázeňské míle si zaběhat společně s významnými literárními osobnostmi. V Sadové kavárně pak bude navazovat setkání s Miloslavem Stinglem, Adamem Chroustem a Pavlem Kosatíkem.

„Dlouhá léta jsem toužil napsat knihu o životě Miloslava Stingla, která svojí koncepcí bude první svého druhu. Biografii plnou stovek fotografií, malovaných ilustrací, přímých řečí a citací z knih, publikaci, jež překoná hranice svého žánru. Bez kompromisů. Uznávám, velmi neskromný cíl. Po více než 5500 hodinách náročné práce celého přípravného týmu vznikla výpravná biografie o 540 stranách, doplněná oboustrannou malovanou nástěnnou mapou světa, CD s rozhlasovými pořady, DVD s filmovými nahrávkami a kopií cestovního pasu s dobovými vízy,“ přiblížil jedinečnou biografii Adam Chroust.

Startovné a vstupné na besedu s autory je dobrovolné. Výtěžek poputuje na podporu Výboru pro vězněné spisovatele. Součástí nedělní akce bude i křest románové prvotiny Milana Hlouška "Letní dny bez konce".

Milovníci literatury se mohou dále těšit na poetické procházky městem, které připravuje Městské muzeum Františkovy Lázně v obou jazykových variantách, německy a česky. Ty navíc doplní poutavá autorská čtení ve vybraných lázeňských domech. V Chebské literární lázni, v přednáškovém sále Knihovny v Chebu se pak lidé budou moci ve středu 8. listopadu setkat s básníkem Jiřím Žáčkem.

Velkým tahákem festivalu bude bezpochyby ve čtvrtek 9. listopadu koncertní party s kapelou Sto zvířat. Hudební akce se koná od 19 hodin v sále INGO Casino. O den později 10. listopadu se ve stejném prostředí odehraje slavnostní ukončení LFL, kde nebude nouze o mnohá překvapení. Na programu je dvojitý křest, a to pohádkové knížky "Sára a toulavý dědeček" od Josefa Kejhy s ilustracemi Miroslava Huptycha. Jeho obrázky budou ozdobou i další novinky - unikátního kalendáře pro příští rok s pojmenováním "Ráj 2018".

Pozvání na LFL letos také přijali Dušan Spáčil, Markéta Hejkalová, Dora Kaprálová, Zbyňka Šolcová, Alois Marhoul, Radek Malý, Martin Zborník, anglický operní zpěvák a skladatel Barry Webb nebo režisér Jiří Vondrák.

„Dvacátý ročník je pro nás velkou výzvou. Organizační přípravy finišují a my všichni usilovně pracujeme na tom, aby letošní jubilejní českoněmecké Literárky byly pro všechny nezapomenutelné,“ prohlásila za přípravný výbor Alena Vávrová.

Chybět nebude ani jízda Happeningovým vlakem plným literátů, muzikantů a malířů, kteří společně zamíří z Chebu přes Františkovy Lázně až do německého Hofu. Vlakem se svezou také novináři, pro které bude na první festivalový den připravena "Tisková konference na kolejích" v konferenčním vagonu Českých drah.

Za zmínku dále stojí, že letošním mottem festivalu je Zpívaná poezie. S tím jen zdánlivě nesouvisí zapojení LFL 2017 do celostátní akce Den poezie, s poctou českému básníkovi K. H. Máchovi, pořádané pod patronací Ministerstva kultury ČR. Kdo žije poezií, toho jistě osloví Miloň Čepelka, básník a zakladatel divadla Járy Cimrmana, jenž představí veřejnosti své zpívané české texty francouzských šansonů ve čtvrtek 9. listopadu od 17 hodin v ZUŠ Járy Cimrmana.

Vyhlašovateli 20. ročníku LFL jsou město Františkovy Lázně a spolek Literární Františkovy Lázně, z.s. Akce se koná pod záštitou Českého centra mezinárodního PEN klubu v Praze. Starosta Františkových Lázní Jan Kuchař výrazným způsobem pomohl tradici tohoto festivalu v nové podobě obnovit. Velkou zásluhu na německém rozměru celého projektu má Olga Kupec, která působí na obou stranách hranice.


Zdroj: Mgr. Alenka Vávrová a Dr. Olga Kupec
 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy