Dolní Paseky: Po opravě jímání voda z pramene opět teče

Jímání minerálního pramene v Dolních Pasekách je po rekonstrukci, a zdá se, že vydařené. Voda z vývěru totiž nyní vytéká v uspokojivé vydatnosti.

dezinfekce

"Dle mého laického měření pramen dává kolem tří litrů minerálky za minutu. Pavilon se ale zatím pro veřejnost neotevře. Zbývá ještě položit novou dlažbu do podlahy, pavilon vymalovat a na závěr provést rozbor vody," uvádí tiskový mluvčí Městského úřadu v Aši Milan Vrbata. 

"Jak jsem už dříve informoval, opravy se ujala mariánskolázeňská společnost Studnařství Čech. Po demontáži jímacího systému bylo potřeba vyrobit zcela nový obturátor (což je předmět zplechu ve tvaru zvonu, který se nasazuje na vývěr pramene), neboť ten původní byl na několika místech proražený. To, kromě jiného, způsobovalo menší výtlak vody. Po sestavení systému a utěsnění obturátoru jílem minerálka teď vytéká ještě ve větší vydatnosti, než jsme byli v posledních letech zvyklí," dodává.

Nynější opravou se řešila nejen tato závada, ale také odtok vody, která se začala před časem objevovat ve schodišti uvnitř pavilonu. Bylo zjištěno, že při předchozí rekonstrukci byl odtok vody (může se jednat i o další pramen), původně svedené do kanalizace a následně do nedalekého potoka, přerušen. Nynější oprava odkanalizováním tento zdroj vlhkosti uvnitř pavilonu vyřešila a vrátila odtok do původního směru, tedy opět do potoka.


Zdroj: město Aš

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy