Cheb: Zítra se v knihovně uskuteční vernisáž výstavy nazvané Poprvé

Přijďte se podívat na unikátní výstavu Ak. sochaře Josefa Cupáka (1933-2019) do chebské knihovny. V pátek 10. ledna od 18:15 se uskuteční vernisáž výstavy nazvané Poprvé.

dezinfekce

Svou volnou tvorbu dosud autor ještě nikdy nevystavoval. Výstavu připravil a blíže představí také jeho syn, výtvarník Pavel Cupák. A také zástupci ZUŠ Cheb, kde dlouhá léta působil.    

Chebský designér Josef Cupák vystudoval v letech 1959 až 1964 Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v ateliéru tvarování strojů a nástrojů prof. Zdenka Kováře, tehdy detašovaném v Gottwaldově (dnešní Zlín). V roce 2016 se v chebském Retromuzeu na výstavě představil jako průmyslový výtvarník v konstrukčním ateliéru v Chebu, kde vznikala podoba nových kol Eska. 

V letech 1965 až 1980 se zde podílel na vývoji řady jízdních kol – skládacích, dětských a užitkových, včetně jejich doplňků a barevného i grafického řešení. Poté se stal průmyslovým výtvarníkem na volné noze a postupně navazoval externí spolupráci s národními podniky a organizacemi, pro které mimo jiné navrhoval ortopedické pomůcky, francouzské hole, zahradní nábytek a bytové doplňky. 

Byl držitelem řady patentů, díky nimž postupně rozvíjel úroveň jím navrhovaných modelů jízdních kol. K nezapomenutelnému skládacímu jízdnímu kolu E 622 se váže hned několik patentů podaných mezi léty 1966 až 1973. V Chebu se také od roku 1985 celých 23 let podílel na formování výtvarného cítění žáků základní umělecké školy a střední zdravotní školy.

Josef Cupák zemřel v 2. ledna roku 2019. 

Výstava Poprvé - odkaz na událost viz zde


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy