Cheb: Umělecká díla z pankráckého vězení

V mnoha zemích celého světa vytvořili vězni umělecká díla, jež zpochybňují veškeré předsudky, které jsou jim přisuzovány.

dezinfekce

„Žádného člověka nesmíme posuzovat jednostranně jako dobrého nebo špatného. Dokonce i trestanci ve vězení nejsou jen pachatelé, nýbrž i oběti,“  řekl Páter dominikánů František Převrátil.

A ví, o čem mluví, neboť už po třicet let působí jako duchovní pastýř „na Pankráci,“ v obávaném pražském vězení. Budova pankrácké věznice pochází z doby c.a k. monarchie a byla dostavěna roku 1889. Kolik viníků zde bylo popraveno, můžeme jen odhadovat, především však neznáme počet poprav lidí nevinně odsouzených. Roku 1943 zde nechal říšský ministr Heinrich Himmler vybavit hned tři cely gilotinou. Od roku 1950 byli v tomto vězení týráni a popravováni odpůrci komunistického režimu coby „nepřátelé státu.“ 

„Ve vězení na Pankráci žije asi 1000 vězňů. Ale jen asi deset procent z nich se zajímá o náboženská témata,“ uvedl dále.  

On sám v průběhu oněch třiceti let nezažil žádnou nebezpečnou situaci. Duchovní pastýř vězňů může sám uvádět případy, kdy poznal, že mnozí z jeho chráněnců nemají být odmítáni, ba spíše si zaslouží soucit.

V mnoha zemích celého světa vytvořili vězni umělecká díla, jež zpochybňují veškeré předsudky, které jsou jim přisuzovány.

Působivé obrazy, namalované v různých vězeních celého světa, jsou vystaveny v kostele svatého Mikuláše. Jsou k vidění denně - kromě pondělí - až do 31. března od 10 do 16 hodin.


Zdroj: město Cheb


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy