Cheb: Stavba přístřešku s pecí je téměř dokončena

Stavba přístřešku s obecní pecí v komunitní zahradě na Májové ulici, kterou Nadační fond Historický Cheb zahájil v říjnu, je téměř dokončená.

dezinfekce

Stavba v sobě skrývá několik unikátů - krov přístřešku je replikou nejstaršího krovu v Čechách nacházejícího se nad presbytářem františkánského kostela v Chebu. Repliku vyrobili tesaři tradiční metodou v průběhu týdenního workshopu. Tesařský dvůr, který vznikl na náměstí před radnicí, mohli obyvatelé i návštěvníci města navštěvovat první týden v září.

Pec postavená starým způsobem z pálených cihel nemá komín, takže topení, vymetání i sázení chleba se uskutečňuje pouze čelními dvířky. Tento typ pece pochází z doby renesance, způsob pečení se od té doby nijak nezměnil. S cihlami, ze kterých je pec postavená, je spojena skutečnost, významná především pro samotný nadační fond. Cihly, ze kterých je pec postavená, pocházejí ze Starého Hrozňatova z bývalé cihelny pana Harta. Anton Hart, zachránce poutního místa Maria Loreto a čestný občan města Chebu, věnoval v roce 2005 městu finanční dar, a ten se stal základním jměním nově založeného nadačního fondu.

V dobrém se tedy v této stavbě potkává minulost se současností. Na jaře dostane přístřešek novou omítku, pec bude vypálena a spolek CH(l)ebáci zahájí pečení.

"Těšíme se, že se Nadační fond Historický Cheb touto akcí stane iniciátorem nové tradice v našem městě a že se s vámi potkáme v komunitní zahradě u dobrého chleba," uvedla za správní radu Nadačního fondu Historický Cheb PhDr. Marcela Brabačová.


Zdroj: město Cheb



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy