Cheb: Roztančené divadlo startuje s prodejem lístků (TV Západ)

Inspirace soutěží Stardance stála u zrodu přehlídky Roztančené divadlo. Po prvním ročníku v Mladé Boleslavi se v lednu příštího roku uskuteční i v chebském Západočeském divadle.

dezinfekce

„První takový nápad, který jsme měli, tak bylo propojit divadlo a tanec. Uspořádali jsme takové malé divadelní taneční večery na divadelních prknech na Malé scéně. Líbil se nám právě koncept toho, že to divadlo nabízí takovou atmosféru taneční, vypadalo to tam moc pěkně a podporovalo to tu uměleckost  našeho společenského tance. Pak vznikla myšlenka – koncept, který jsem rozpracovali a vzniklo tedy Roztančené divadlo aneb když herci tančí v Mladé Boleslavi, kde se minulý rok uspořádal první ročník. Tento rok tam už skončil druhý ročník. A protože o to byl velký zájem, tak jsme se domluvili s jinými divadly,“ popsal spoluautor projektu Martin Šimek.

V Chebu našli pořadatelé pochopení a pustili se do příprav.

„Já mám totiž strašně rád, když se herci umí hýbat, když umí tančit. Koneckonců to je průprava, která se jim strašně hodí i pro divadelní práci, protože my každou chvíli uvádíme nějaký muzikál nebo hudební komedii či něco, kde je nějaká drobná choreografie. Není náhoda, že tanec - standardní i latinskoamerický se učí na hereckých školách. Já to beru jako takový velký workshop pro ně a zároveň možnost si zahrát a malinko se od té divadelní práce odklonit, ale zároveň to s ní velmi úzce souvisí,“ nepochybuje o prospěšnosti soutěže umělecký šéf divadla Zdeněk Bartoš.

Na šestici herců chebského divadla čeká náročný program. 

„Určitě spousta tréninků. To je důležité říci. Není to jen tak jednoduché, každý má dva tance - jak latinskoamerický, tak standardní, plus ještě společnou choreografii, která ten večer zahajuje a otevírá,“  varuje spoluautorka projektu Tereza Řípová.

„Za pány je to Pavel Rychta, Mirek Sabadin a nová tvář chebského souboru Petr Németh, který přichází z brněnské JAMU. Za dámy je to Vladimíra Vítová, Karolína Jägerová a Pavla Janiššová. Hrát bude kapela Jakuba Žídka, který přearanžuje známé hity tak, aby se na ně dalo tančit. Jako zvláštní host tam vystoupí také Klára Štěpánková s několika písničkami, což je bývalá herečka chebského divadla. Teď žije v Karlových Varech. Bude i zajímavá porota – Ivana Dukić, choreografka, která pravidelně spolupracuje s naším divadlem, Andrea Králová jako kostýmní výtvarnice, která také s námi pravidelně spolupracuje, Roman Zach, jako taková hvězda večera a pak pan starosta Jalovec,“ vyjmenoval účastníky Bartoš.

Herci vytvoří páry s profesionálními tanečníky.

„My musíme být zároveň učitelem, ale i partnerem. Což je trošku rozpolcená pozice a ačkoliv musíme být svým způsobem přísní, aby se dalo něco zvládnout – natrénovat v nějakém smysluplném časovém rámci, tak ale musíme působit jako ten rovnocenný, takže někdy 50 na 50, někdy je to ten učitel,“ vysvětlil tanečník František Kopecký.

Svou roli bude jistě hrát i krátký časový úsek od zahájení příprav i náročnost herecké profese a povinnosti účastníků.

„To jsem také zvědavá. Ne, určitě se to dá, pokud ti herci chtějí, tak to jde vždycky lépe. Hlavně musí chtít. To je důležité. Myslím si ale, že každý se dokáže naučit tančit, takže v tomto problém nebude. Určitě, dá se stihnout,“ věří tanečnice Petra Stehnová.

Lístky na galavečer jsou již v prodeji. Samostatně, ale i jako součást vánočního balíčku, který Západočeské divadlo nabízí. Od pondělí 11. prosince se objeví první videa z tréninků a rozběhne se tipovací soutěž.

„Máme webové stránky přímo k tomuto projektu – www.roztancenedivadlo.cz, stejně tak facebookový profil instagramový profil a youtube kanál, kde mohou právě diváci sledovat a tipovat vítěze na základě krátkých sestřihů tréninků soutěžících herců a hereček, zde jsou tedy umístěna ta videa. Takže všechno na tom youtube je - Roztančené divadlo aneb když herci tančí,“ dodal Šimek.

Finálový večer proběhne v sobotu 27. ledna v Západočeském divadle v Chebu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy