Cheb: Mistři tesaři vyrobili na náměstí repliku nejstaršího krovu v ČR

V průběhu minulého týdne měli Chebané i návštěvníci města mimořádnou možnost zblízka se podívat, jak pracovali tesařští mistři v dávné minulosti.

dezinfekce

Přímo na náměstí probíhal unikátní workshop nazvaný Tesařská dílna, jehož cílem bylo vzkřísit historické postupy práce se dřevem, ukázat umění starých mistrů a dokázat, že fyzikální zákony, o nichž se děti učí ve školách, v praxi skutečně fungují.

Tesařský mistr Petr Růžička zde se svými pomocníky pracoval tradičním způsobem za použití původního nářadí. Stovky návštěvníků worshopu tak mohli vidět, že to jde i bez moderních pomůcek a železných hřebíků. Dopoledne byla vyhrazena pro žáky škol z Chebu a okolí, odpoledne pro širokou veřejnost. Zájemcům byli vedle samotných tesařů k dispozici i stavební historici Michal Panáček a David Otáhal 

Výsledkem dílny je zmenšená replika krovu presbytáře františkánského kláštera v Chebu, který je nejstarším dochovaným krovem na území České republiky. V letošním roce přitom slavíme 700 let od jeho vzniku. Kopie krovu bude použita na zakrytí obecní pece, která bude pro potřeby veřejnosti vybudována v chebské komunitní zahradě v Májové ulici.


Zdroj: město Cheb

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 10.09.2019 15:00




0 +
 

Hlavní zprávy