Cheb: Komunitní zahrada v Májové má nové zázemí (TV Západ)

Na bývalém školním pozemku Základní školy Americká v Májové ulici vznikla v loňském roce komunitní zahrada. Ta nyní prošla výraznými úpravami, které představil Spolek Joker zástupcům města a novinářům. Část současného vedení města ještě jako opoziční strana měla k projektu dvě hlavní výhrady.

dezinfekce

„Prvním důvodem byla finanční náročnost, protože původně rozpočet celé této akce se pohyboval poměrně hluboko pod jedním milionem. Nakonec tady byly investovány prakticky dva miliony korun. Druhá vážná výhrada se týká i samotného umístění. Sice je pro seniory určitě dobré, že je to místo dobře dopravně přístupné – v blízkosti zastávek autobusů. Na druhé straně, jak již slyšíte, tak je tady poměrně silný dopravní ruch. Je to oblast Chebu poměrně hodně vytížená. Takže si nejsem úplně jist, jestli je to to pravé místo pro poklidné zákoutí pro naše seniory,“ zmínil výhrady starosta Chebu Antonín Jalovec.

Naopak jako dobrý nápad považují na městě krok kdy o zahradu bude pečovat Spolek Joker. Rozsáhlý pozemek tak bude sloužit více lidem.

„Určená je pro zaměstnance, klienty spolku Joker, pro seniory, členy městského klubu důchodců a pro lidi, kteří se tady na tom chtějí aktivně podílet. Zahrada teprve začíná, takže ještě teď nemůžu konkrétně říci, kdo to bude. Rozhodně bychom ale rádi, aby ta komunita v komunitní zahradě byla co největší, aby sem chodili lidé se zdravotním postižením, zdraví lidé, senioři, junioři, prostě každý, kdo si tu zahradu může užít. Zahrada je z poloviny užitková, kde jsou ty krásné záhony s květinami, bylinkami a se zeleninou. Druhá polovina má být užívací. Chceme tam mít kuželky. Jsou tam lavičky. Prostě tam chceme mít místo, kde bude gril, kde nám naše čtenářská kavárna většinou vytvoří nějakou úžasnou dobrotu. Chceme se zde potkávat s lidmi, kteří k nám patří nebo ke kterým máme blízko. Např. na příští týden máme domluvenu akci se speciální školou. Přijdou paní učitelky se svými žáky, kteří nás pozvaly v zimě, tak mi je teď zveme v létě na takové letní putování. Doufám, že nám bude přát počasí, protože to bude určitě úžasný. Taky každý rok pořádáme slavnost. Letos bude 22. srpna, čímž všechny zvu. Loňská slavnost byla zahrada smyslů. Letos to bude možná zahrada nesmyslů. To ještě nevíme. Ale rozhodně tu bude dobré jídlo, dobré pití a dobří lidé,“ pozvala všechny manažerka Jokeru Petra Lhotáková.

O zahradu se budou starat dva pracovníci Jokeru. Na pozemku zůstala původní pouze dřevěná zahradní stavba. Nově bylo postavené zděné zázemí, včetně bezbariérových toalet. Na pozemek byla připojena elektřina, voda i kanalizace. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy