2010 – Cheb: Známková tvorba v GVU (3987) (TV Západ)

Výstavu známé a oceňované autorky Anny Podzemné – Suchardové připravila v Kabinetu kresby a grafiky chebská Galerie výtvarného umění. Návštěvníci si mohou prohlédnout studie a návrhy poštovních známek včetně finální podoby.

dezinfekce

Autorce se díky přesahům její tvorby podařilo vtisknout známkám silný náboj pohybu a akce. Sportovní tématika jí byla blízká. Studovala strukturu pohybů a charakter jednotlivých disciplín. Výsledkem jsou typická gesta a postoje. Mezi vrcholy tvorby patří emise známek připomínající olympijská medailová umístění našich sportovců v letech 1900-1964. Jejich ústředním motivem je zlatý kotouč s emblémem daného sportu, zasazeným do prostředí města ve zkratce charakterizovaného jeho typickými znaky. 

Ve známkách Anny Suchardové se odrážejí mnohé umělecké styly - futuristická aerodynamika uhánějících motocyklů při Závodu velké ceny ČSSR v Brně nebo kompozice se vzpěrači z Letní olympiády. Z fotbalového mistrovství světa v Mexiku 1970 ztvárnila boj fotbalistů. Za své známky sklízela Anna Podzemná-Suchardová četná ocenění, a to nejen v Čechách, ale i v zahraničí, a významně přispěla k odůvodněnému respektu, jemuž se v zahraniční tehdy československá známka těšila. 

Přestože bylo dílo Anny Podzemné – Suchardové již několikrát vystavováno, naposledy při retrospektivní výstavě k jejímu stému výročí narození, je její osobnost stále nedoceněná. 

Výstava představuje také tvorbu autorčiny dcery Radany Hamsíkové. Navštívit expozici můžete do 21. března.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy