2000 – Cheb: Domácí házenkářky skončily na pátém místě (TV Západ)

Minulý týden se v chebské sportovní hale konal 27. ročník mezinárodního turnaje v házené žen O štít města Chebu. Kromě týmu České republiky se jej zúčastnila družstva Chorvatska, Ukrajiny, Slovenska, Švédska a Nizozemí.

dezinfekce

Český tým dorazil do Chebu ve značně pozměněném složení. V kádru chybělo několik dlouholetých opor reprezentace, které nahradily převážně mladé hráčky z domácí ligy mezi nimiž nechyběla ani chebská házenkářka Romana Kovačíková. Turnaj tak měl být prvním testem pro nově se tvořící družstvo. 

„Jednou k té vyměně muselo dojít. Některé hráčky už byly unavené neustálým cestováním, hlavně ze zahraničních klubů. Proto jsme dali příležitost novým hráčkám. Potřebují větší mezinárodní zkušenosti. Myslím si, že tento turnaj určitě obohatil jejich herní rejstřík do budoucna. Alespoň doufám, že tímto způsobem se budou zlepšovat,“ vysvětlil změny reprezentační trenér Vojtěch Mareš. 

V úvodním úterním zápase nastoupil domácí tým proti nizozemským hráčkám, kterým mohl oplatit porážku z nedávného šampionátu. Již v prvním poločase si české hráčky především díky výbornému výkonu v útočné fázi vytvořily šestibrankový náskok, který ve druhé půli taktickou hrou udržely, a zápas dovedly do vítězného konce 25:18.

Ve druhém kole turnaje se české reprezentantky střetly s týmem z Ukrajiny. Češky prohrávaly v poločase o tři branky 11:14. Ale ve druhé části otočily vývoj střetnutí. A v 48 minutě naopak o tři branky vedly. Ukrajinky sice dokázaly srovnat na 20:20, ale závěrečné drama skončilo šťastně pro české družstvo, které zvítězilo 24:23. 

Ve čtvrtečním zápase s týmem Chorvatska české reprezentantky poprvé okusily hořkost porážky. Chorvatky již ve 13. minutě vedly 7:2, ale naše házenkářky pak snížily náskok soupeře na rozdíl tří branek, jenž vydržel až do poločasu. Po změně stran utekly Chorvatky až na 18:13. Češkám se ještě podařilo srovnat na 20:20, ale v dramatickém závěru nakonec podlehly o jediný gól 26:27. 

V následujícím utkání s družstvem Švédska předvedly domácí házenkářky v prvním poločase zlepšený výkon a do kabin odcházely s jednobrankovým vedením. Ve druhé půli, ale Češky kupily chybu na chybu a poté, co nezvládly závěrečnou část utkání, odešly poraženy o dvě branky 20 : 22. 

V závěrečném zápase nastoupily české házenkářky proti Slovensku. V případě vítězství mohly ještě pomýšlet na konečné třetí místo. Hráčkám ale nevyšel úvod zápasu. Především se nedařilo obraně a proto již v 10. minutě vedlo Slovensko 7:3 a čtyřbrankový náskok udrželo až do poločasu. Ve druhé půli domácí hráčky zmobilizovaly síly a podařilo se jim dokonce vyrovnat na 21:21. V dramatickém závěru ale měly pevnější nervy Slovenky a zvítězily 23:22. 

„Jednoznačně jsme hrály nejlépe proti Holandsku, to byla taková odveta za mistrovství světa. Holanďanky na rozdíl od ostatních zápasů potom v turnaji postavily proti nám to nejlepší co mohly. Tam jsme opravdu hrály dobře. Vycházela obranná a útočná fáze. Smolný zápas jsme sehrály s Chorvatskem a se Švédskem, kdy jsme vlastními chybami, hlavně v závěru utkání, soupeřům daly lacinou možnost střelit branky. Dnes to bylo opravdu vyrovnané. Rozhodovalo trochu štěstí,“ shrnul Mareš.   

Celkovým vítězem se staly Slovenky, které v průběhu turnaje ztratily jediný bod před týmy Ukrajiny a Švédska. Domácí hráčky nakonec skončily na nelichotivém pátém místě. 

„S umístěním zde – tak samozřejmě je lepší, když se umístíte někde vepředu, ale pro nás tento turnaj byl první prověrkou nového kolektivu. To umístění není až tak důležité jako ta vlastní utkání. Čili, s umístěním určitě nejsem spokojen, protože bych nejraději turnaj vyhrál, ale s tou bojovností hráček, s taktikou, kterou plnily v průběhu utkání, jsem spokojený,“ dodal. 

Pro úplnost dodejme, že do All Stars týmu turnaje se z domácích reprezentantek probojovala levá spojka Erika Polozová a chebská odchovankyně Petra Čumplová. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy