2000 – Cheb: Děj hororové Čarodějky je sledován netradičně z jeviště (TV Západ)

V sobotu 11. března se v chebském divadle uskutečnila premiéra hry známého finského autora Miky Waltariho Čarodějka. Toto představení vzniklo pod režijním vedením hostující Kateřiny Duškové.

dezinfekce

„To téma mě baví. Baví mě to, že to otevírá velký prostor pro režiséra i pro herce. Je to úžasně tvárná záležitost,“ uvedla režisérka Kateřina Dušková.

Samotné představení má zajímavou vnější formu. Diváci nesedí přímo v hledišti, ale je zde použito tzv. hraní za oponou, kdy návštěvníci sledují děj přímo z jeviště. 

„Když jsem sem přijela, tak jsem se podívala do toho hlediště, které je nádherné, a říkala jsem si, že by nebylo špatné, kdyby diváci viděli, jak je to hlediště nádherné. To prázdné nádherné hlediště - ne. Jde o to, že ten snový princip,  otevření nějakého čtvrtého rozměru nám funguje právě tím, že zvedneme oponu a necháme je hledět do nějaké tmy, kde se dá představovat cokoliv,“ vysvětlila režisérka. 

Hra se odehrává v současném Finsku na samotě blízko bažin. Na letním bytě tu pracovně tráví svůj čas archeolog, který v rašeliništi odkrývá pozůstatky starého hradiště. Velkou roli zde hraje příběh z doby před třemi sty lety, kdy v těchto místech utopili mladou dívku. Tato hra je o porušování a zpochybňování stereotypu, konvencí a jistot, na které jsme zvyklí spoléhat. 

„Nejenom o lidech, o tom, čeho jsou schopní ve vypjatých situacích, o zlu v nás, asi úplně nějak základně – hrozně nerada bych říkala fabuli toho příběhu, protože si myslím, že by bylo dobré, kdy lidé přišli na to představení a podívali se sami,“ dodala Dušková. 

Návštěvníci chebského divadla mohou tento hororově laděný snový příběh o zlu, kterého jsme v podstatě všichni schopni, zhlédnout v pravidelných termínech v průběhu března a v následujících měsících.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy