Františkovy Lázně: Probíhá jubilejní 20. ročník literární přehlídky (TV Západ)

0

františkovy lázně, festival, literární, vávrová, voznica, pavel kosatík, miloslav stingl, olga kupec, zuš, muzeum, město, program


Ve Františkových Lázních právě probíhá již 20. ročník literárního festivalu. Až do neděle 12. listopadu se uskuteční řada akcí, jejichž společným jmenovatelem bude jazyk jak český, tak německý.

„Máme jednotící téma a sice motto zpívaná poezie. Takže se nám spisovatelé vyjadřovali k tomu, co jim toto motto říká. Máme krásnou anketu zpracovanou – zpracovával ji pan Voznica a bude také k mání,“ uvedla pořadatelka akce Alena Vávrová.

Ve Společenském sále INGO Casina proběhlo v pátek v 19 hodin slavnostní zahájení celé přehlídky. Mezi hosty byla řada významných literátů včetně držitele Ceny Ferdinanda Peroutky Pavla Kosatíka.

„S Pavlem Kosatíkem se známe ještě z doby, kdy byly ty totalitní, staré Literární Františkovy Lázně jako soutěž, ale nepodařilo se nám ho sem nikdy získat. Ale já se vám přiznám, že jsem měla sen udělat Česko-německé už tenkrát v „totáči“. Já jsem se totiž narodila v minulém století tak, jako se narodily i Literární Františkovy Lázně – ty se narodily pravda později - 1982,“ vzpomněla na začátky Vávrová.

Po řadě peripetií během let, kdy se festival nekonal, se podařilo jeho tradici obnovit. A již podruhé jako Česko-německou přehlídku. Velkou podporou je pomoc města Františkovy Lázně a také paní Olgy Kupec. Ta navíc slavnostní večer překládala spolu s moderátorem Petrem Jančaříkem. Zaslouženou pozornost vyvolala i přítomnost významného cestovatele a spisovatele Miloslava Stingla.

„Miluje Františkovy Lázně. Daroval mi knihu a tak jsme se vlastně seznámili. Já jsem si na něj počíhala, když zde byl v lázních – miluje Pawlik a přísahal mi, že přijde a že přijde i pan Chroust. To je vlastně autor jeho úžasné biografie. Taková velká tlustá knížka, uvidíte ji možná vystavenou na pódiu. Ze 16 kufrů listin to dával dohromady. Nyní kniha sklízí veliké uznání. Nejenže má cenu Magnesia Litera, ale spoustu dalších cen,“ přiblížila Vávrová.

Festival se otevírá veřejnosti a snaží se jí přiblížit. 

„Čili my děláme Česko-německá čtení na jednotlivých domech lázeňských. Víte, že je tady hodně klientela německá. Takže je to Česko-německé krásné. I tady máme několik vynikajících autorů. Spolupracuje s námi velice dobře škola, která se účastní literární soutěže a výtvarné soutěže, která běží úplně bokem. Ve škole se to vyhodnocuje, zasedá zde porota, spisovatelé. Spisovatelé jdou učit do třídy. Takže učí třeba literární výchovu. Naše městské muzeum s námi velice krásně spolupracuje. Je to tuším 9.11. je to od 16:00 hodin v městském muzeu a jmenuje se to Čechy leží u moře. S tím začal Shakespeare, pak se to stále zpracovávalo. Je to taková mystifikace. Další mystifikace je Jára Cimrman. ZUŠ Járy Cimrmana se nám také podílí na festivalu. Můžu vám prozradit, že lahůdkou na dortu je spolupráce s českými a německými drahami, protože máme happeningový vlak. Jede jako vlak svobody, jak tam v „totáči“ odjeli a někteří se již nevrátili. My se vrátíme všichni,“ zdůraznila v nadsázce Vávrová.

Happeningový vlak vyjede z Františkových Lázní v sobotu 11. listopadu ráno. Podrobný program najdete na stránkách festivalu www.literarnifrantiskovylazne.cz.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář