Region: Kraj nesouhlasí se zamítnutím žádosti o nový urychlovač (TV Západ)

Karlovarský kraj se přihlásil do evropského programu REACT – EU se žádostí o částku 138 milionů korun, za kterou by pořídil nový lineární urychlovač a další přístrojové vybavení do jediného onkologického oddělení v kraji v chebské nemocnici. Žádost ale nepodpořilo Ministerstvo zdravotnictví s tím, že v kraji není komplexní onkologické centrum.

dezinfekce

"V rámci republiky v každém kraji existuje komplexní onkologické centrum. Karlovarský kraj je jediným krajem, kde to komplexní – tzn. vyjmenované na seznamu Ministerstva zdravotnictví, neexistuje. My máme  onkologické centrum v Chebu, ale dosud z nějakých historických důvodů nedosáhlo na to, aby bylo zapsáno mezi ten seznam. Je to jediné onkologické pracoviště v Chebu, kromě ambulancí, které jsou i jinde. Právě proto je to ale paradoxní situace, kdy těchto diagnóz máme v některých parametrech nejvíce v rámci republiky, tak bychom měli mít primární zájem a Česká republika by měla mít primární zájem na tom, aby také i zde komplexní onkologické centrum vzniklo," popsal stav hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Onkologičtí pacienti, kteří jezdí do chebské nemocnice za péčí včetně chemoterapie a radioterapie, se tak i nadále budou muset spoléhat na techniku, která v průběhu několika let bude zaostávat za současnými možnostmi.

"My jsme právě po diskusi s Ministerstvem pro místní rozvoj, který metodicky vede přihlášky do programu REACT-EU, ze kterého chceme čerpat, tak jednoznačně řeklo, že je to na Ministerstvu zdravotnictví, zda nás na seznam přidá rovnou či zda nám udělí výjimku, abychom se toho programu mohli zúčastnit. Z mého pohledu je to právě principiálně správně, když se chce onkologické centrum v podstatě upgradovat na tu vyšší úroveň, aby se stalo tím komplexním onkologickým centrem. Právě proto si myslím, že smysl finanční podpory je přesně na tento účel," Kulhánek.

Kraj se nevzdává snahy se do programu zařadit a oslovil proto přímo premiéra ČR.

"Tak, aby znovu zvážila celá vláda celý kontext, proč si myslíme, že je žádoucí, abychom v tom programu byli. Pokud ve finále budeme neúspěšní, tak samozřejmě budeme řešit financování z jiných zdrojů. Nabízí se programové období až do roku 2027, kde možná nějaké varianty budou. My jsme tam ale limitováni životností právě těch přístrojů v Chebu, proto tu problematiku potřebujeme řešit co nejdříve. Tou poslední variantou a samozřejmě pro kraj nejobtížnější je řešit to vlastními finančními prostředky," Kulhánek.

" V chebské nemocnici je v současné době instalován přístroj firmy ELEKTA SYNERGY s duálním elektronickým svazkem a třemi elektronovými svazky. Není předpoklad, že by přístroj úderem roku 2023 přestal pracovat. Narůstá ale riziko závad, závažných závad a narůstá riziko ekonomické náročnosti jeho udržování v provozu. Budeme se možná dostávat i do situace, kdy začne být trošičku zastaralý," potvrdil informace kraje primář Oddělení radioterapie a klinické onkologie Pavel Krištof. 

Jediné pracoviště svého druhu v kraji je silně vytížené a dá očekávat, že po skončení pandemie covid-19 jeho potřeba ještě vzroste. 

"Čekací doby se pořád pohybují mezi 6 až 8 týdny, což je někdy za hranicí únosnosti. Existuje generel Karlovarského kraje, který předpokládá, že výhledově by mělo dojít k vybudování většího pracoviště v Karlových Varech v krajské nemocnici. Vzhledem k tomu, že prostým matematickým výpočtem se dostaneme k tomu, že dříve než za 7 až 10 let se toto centrum podle mého názoru nedokáže vybudovat, tak tento přístroj samozřejmě do té doby nevydrží. Je reálné či možné, že pokud by se podařilo přístroj obnovit, tak by mohl posléze sloužit jako základ přístrojového vybavení v tom novém centru, plus samozřejmě ještě dokoupení dalšího atd.," dodal Krištof. 

Počty onkologických pacientů narůstají ročně mezi 4-6 procenty a bohužel se také snižuje věk, kdy lidé tuto péči potřebují. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy