Region: Policisté kontrolovali rychlost

Za vidinou ušetřených minut někteří řidiči sešlápnou plyn, kdy si neuvědomují, že z ušetřeného času se může stát během sekundy neštěstí, které končí často velmi tragicky. Ve snaze snížit počet vážných dopravních nehod se také policisté v Karlovarském kraji ve dnech 9. a 13. srpna 2021, zapojili do celorepublikové dopravně bezpečnostní akce.

dezinfekce

Zaměřená byla právě na dodržování nejvyšší dovolené rychlosti vozidel v obci i mimo ni. Současně se také hlídky zaměřily na kontrolu dodržování ostatních pravidel silničního provozu stanovených v zákoně č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích v platném znění a na pátrání po hledaných osobách, věcech a odcizených vozidel.

Do akce byly zapojeny téměř tři desítky policistů, kteří využili veškerou měřící techniku, kterou Krajské ředitelství policie Karlovarského kraje disponuje. V pondělí bylo zjištěno překročení dovolené rychlosti jízdy u 107 řidičů a v průběhu pátečního dne jich bylo o 7 méně. Celkem policisté řešili 224 přestupků, kdy 196 řidičům uložili pokutu a 28 jich oznámili příslušnému správnímu úřadu. Dalšími prohřešky byly například nevyhovující technický stav vozidel nebo nepoužití bezpečnostních pásů. V jednom případě řešili policisté řidiče pod vlivem návykových látek.

Rekordmanem byl v pondělí řidič osobního vozidla značky Volvo, kterému policisté na silnici I/21 naměřili rychlost 172 km/h, a to v úseku, kde je stanovenou obecnou úpravou provozu na pozemních komunikacích nejvyšší dovolená rychlost 90 km/h. Po odečtení zákonné tolerance tedy překročil rychlost o 76 km/h. Policisté jej předepsaným způsobem zastavili a vyzvali k předložení předepsaných dokladů pro provoz a řízení vozidla. Následně s ním sepsali oznámení o přestupku a věc bude předána příslušnému úřadu k projednání. Také v pátek měli někteří řidiči “naspěch.“ Například v dopoledních hodinách na dálnici D6 policisté zastavili řidiče automobilu Škoda, kterému naměřili 178 km/h v úseku, kde je nejvyšší dovolená rychlost 130 km/h. Po odečtení zákonné tolerance tedy překročil rychlost o 42 km/h. 

Vzhledem ke skutečnosti, že nepřizpůsobení rychlosti je druhou nejčastější příčinou dopravních nehod s těmi nejzávažnějšími následky, zaměří se policisté na tuto problematiku ve zvýšené míře i v nadcházejícím období.


nprap. Eva Valtová


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy