2003 – Cheb: Rekonstrukce budovy pro muzeum finišuje (TV Západ)

V těchto dnech finišují práce na rekonstrukci středověkého domu v dolní části chebského náměstí Krále Jiřího, do něhož se z bývalého františkánského kláštera přestěhuje ředitelství zdejšího Krajského muzea.

dezinfekce

Na podzim loňského roku zahájená oprava řadu let nevyužívané budovy stála zhruba 21 milionů korun, přičemž významnou část z této sumy se městu podařilo pokrýt z dotačních prostředků.

„Konkrétně z prostředků Evropské unie jsme dostali více než osm milionů korun a dále tam jsou přislíbeny prostředky ve výši 1,245 milionu z Programů regenerace městských památkových zón. Je to program Ministerstva kultury. Ovšem teď už tím orgánem, který o tom rozhoduje, je Karlovarský kraj,“ popsal finanční krytí místostarosta Chebu Pavel Vanoušek. 

V opravené budově bude mít muzeum kromě nových výstavních prostorů také kanceláře, depozitáře, konzervátorské dílny či přednáškový sál. Kapacita objektu ale zatím není dostatečná a vedení muzea proto požádalo radnici o další úpravy. Mělo by se například jednat o instalaci původně zamýšleného výtahu a přeměnu podkroví na další kanceláře.

„Celkem se jedná asi o dva miliony korun navýšených nákladů. Proběhlo jednání u pana starosty, kde paní ředitelka Dittertová vysvětlovala důvody, které vedou k tomu, aby o to požádali, aby to bylo realizováno ještě v letošním roce. Dohodli jsme se, že tuto rozpočtovou změnu doporučíme. Samozřejmě bude záležet na tom, jestli ty dva miliony najdeme taky na příjmové stránce,“ uvedl místostarosta. 

Již počátkem příštího roku ale začnou veřejnosti sloužit nové výstavní prostory muzea v opravené budově na náměstí, ve kterých se bude nacházet národopisná expozice a expozice dějin 21. století.

„Je tu taková představa, že by mohl vzniknout nový prohlídkový okruh, do kterého by byly zahrnuty nově vznikající zahrady, ale také ty prostory františkánského kláštera, kde zejména křížová chodba je velmi atraktivní záležitostí. Zatím ale konkrétní podrobnosti dohodnuty nebyly. Jedná se v současné době nebo jedná se už delší dobu o tom, že by město směnilo faru, kterou využívá plzeňské biskupství za klášterní zahradu, kterou máme jenom v zápůjčce a pravděpodobně i případnou zápůjčku těchto prostor budeme chtít zahrnout do této dohody,“ dodal Vanoušek. 

Poté, co se ředitelství muzea přestěhuje do nových prostorů, uvolní se bývalý františkánský klášter na stejnojmenném náměstí. S jeho majitelem, Plzeňským biskupstvím, už proto radnice jedná o možném zpřístupnění této historicky cenné památky veřejnosti.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy