2002 – Sokolov: Sdružení obcí Sokolov západ řeší darovací daň (TV Západ)

Sdružení obcí Sokolov – Západ možná nebude muset za bezplatný převod bývalých kasáren Mýtina zaplatit darovací daň ve výši zhruba 6 milionů korun. Zástupci sdružení totiž doufají, že se jim díky započtení starých ekologických škod podaří dosáhnout snížení účetní hodnoty tohoto areálu.

dezinfekce

Bývalá kasárna Mýtina, na jejichž místě chce sdružení vybudovat průmyslovou zónu, jsou podle mínění odborníků zatížena starými ekologickými škodami ve výši necelých 40 milionů korun. Jejich započtením by došlo ke snížení účetní ceny někdejšího vojenského prostoru z dnes odhadovaných více než 30 milionů korun na minimální částku a obce by tudíž darovací daň prakticky nezaplatily. Správnost celé transakce ale musí nejprve uznat Finanční úřad. 

"Současná situace je taková, že jednání je pořád v proudu, ale zatím není ani uzavřena otázka financování, ani otázka původních ekologických zátěží," přiblížil místostarosta Sokolova Lubomír Novotný. 

Bezúplatný převod areálu bývalých kasáren Vláda již dříve schválila, ale Sdružení ho kvůli astronomické darovací dani odmítlo převzít. Vznik průmyslové zóny v těsné blízkosti hlavní komunikace na Cheb, který se v důsledku složitých jednání již zhruba o rok oddálil, je přitom pro region s více než 10% nezaměstnaností jednoznačnou prioritou. 

"A to zejména z toho důvodu, že čím dříve bude hotova, tím dříve dojde k nárůstu zaměstnanosti. A navíc každé časové zpoždění způsobuje to, že jinde se objeví investoři a na nás, by se mohlo stát, třeba nezbyde," zdůraznil Novotný. 

Někteří členové Sdružení obcí Sokolov – Západ, a to především samotný Sokolov, by proto byly ochotni v krajním případě šestimilionovou darovací daň částečně zaplatit ze svých rozpočtů. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy