Mariánské Lázně: Slavnostní otevření Stezky spisovatelů

Stezka spisovatelů, jejíž vznik byl avizován v roce 2017 u příležitosti životního jubilea spisovatele Vladimíra Párala, začíná v Mariánských Lázních nabývat reálných rozměrů.

dezinfekce

Vznik očekávané Stezky spisovatelů připravuje Infocentrum města Mariánské Lázně za významné spolupráce Městské knihovny a paní architektky Ludmily Míkové. Ke dvěma panelům usazeným v roce 2018 přibyde letos dalších devět. První dva panely jsou věnované  J. W. Goethemu (Goethovo náměstí) a M. Horníčkovi (Buková alej pod hotelem Svoboda). Další panely připomenou pobyty Marka Twaina, Ivana Alexandroviče Gončarovova, Franze Kafky, Maxima Gorkého, Theodora Lessinga, Jaroslava Seiferta, Josefa Dobrovského a Vladimíra Párala.

Panely jsou instalovány po celém městě tak, aby v závěru vznikla trasa, která provede turistu po městě a zároveň mu připomene, jací významní čeští i zahraniční návštěvníci / spisovatelé město navštívili. Prostřednictvím vzpomínek, citátů a děl spisovatelů se oživí místa, kde žili, tvořili a odpočívali. Připomene se místním, kdo zde byl a město obdivoval. Ukáže se návštěvníkům, že se pečuje o místa, kde slavní hosté bydleli a tvořili a rozšíří se tak nabídka kulturního vyžití, duševního rozvoje i ponaučení. Ke stezce je rovněž připravována mapa s trasou a webové stránky v jazykových mutacích.

Trasu lze využít také jako výukový okruh pro studenty literatury. Bude k ní totiž existovat literární kvíz, za jehož vyluštění získá účastník odměnu.

„Pojímám ji (stezku) nejen jako novou turistickou atrakci, ale také jako prostředek ke vzdělávání. Je to jedinečný způsob, jak vrátit děti k literatuře. Věřím, že se stezka stane jakýmsi základním kamenem pro organizaci literárních sympozií a podobných akcí ve městě. Zároveň bych byl rád, aby připomněla Čechům půvab našeho rodného jazyka a jeho bohatství,“ řekl pan Páral.

Slavnostní otevření Stezky spisovatelů se bude konat dne 11. srpna 2019 (neděle) od 14 do 18 hodin na kolonádě v Mariánských Lázních.

Zdroj: Živý kraj

Poznámka redakce pro milovníky pěnivého moku: navštivte pivní lázně, kde každý hotelový pokoj má svou vlastní pípu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy