Žlutice: Protiveckou pouť doplnilo požehnání vozu a knih (TV Západ)

V místní části Žlutic v Protivci byla před několika lety obnovena tradice konání svatováclavské pouti ve státní svátek 28. září. Tu letošní, kromě bohoslužby v kapli sv. Václava a následného sousedského posezení s klobásou a dobrým pitím, obohatilo několik milých událostí.

dezinfekce

„Je to nově pořízená technika, dopravní automobil - je pořízen z peněz Karlovarského kraje České republiky prostřednictvím Ministerstva vnitra, a také samozřejmě města Žlutice. Všichni jsme se na to složili, každý dal třetinu ceny. Vozidlo stálo 1,4 milionu korun. Už je v podstatě zařazeno do výjezdu a bude sloužit žlutickým hasičům,“ popsal starosta Žlutic Václav Slavík. 

Vozidlu požehnal žlutický římskokatolický farář páter Petr Řezáč. Druhá novinka byla mnohem menších rozměrů a dokonce se vejde do ruky.

„To je miniaturní knížečka o Žluticích a okolí. Autorem je náš dlouholetý fotograf - Jan Borecký. Je to doplněno texty, které vznikaly na městě Žlutice,“ přiblížil starosta.

Příchozím se také představil spolek Protivecké kříže, jehož hlavním cílem je udržování drobných sakrálních památek, ale i kulturní a osvětová činnost. 

„A v neposlední řadě, asi už několik let vydáváme publikace tzv. Historie zvaná Protivec, kde se zabýváme historií Protivce od roku 1226, kdy je první zmínka o Protivci,“ uvedl předseda spolku Pavel Pekárek.

Kniha má několik dílů a v současné době vzniká další.

„První dva díly jsou do roku 1945. S odsunem Němců to i přesahuje dále. Pak je další díl, kde jsou sakrální památky včetně pomníku Masaryka. Další díly jsou fotoalba usedlostí a občanů, dále jsou tématické okruhy, kde jsou svatby, vojáci, policisté, koně a takovéto věci. Nyní se zpracovává to hlavní - události, dění po roce 1945. Je to otázka dvou let, kdy to bude komplexně zpracované. Můžu ubezpečit, že takto zpracovaná nebude žádná obec v nejbližším okolí, pokud se nám to podaří dotáhnout,“ dodal Pekárek.

Obec Protivec se může pochlubit několika zajímavostmi, jakými jsou obrazy v místní kapli, dobovými stavbami nebo unikátním znovuobnoveným pomníkem T.G. Masaryka.

„Tady odhalený v roce 1948. Což je jeden z mála, možná jediný pomník odhalený Masarykovi po vítězném únoru v roce 1948,“ prozradil předseda spolku Pavel Pekárek.

Protivecká pouť pak pokračovala hudebním vystoupením harmonikáře Jiřího Blábolila. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy