To byl rok 2020 – 2. část (TV Západ)

Červenec - Slavnostní večer pořádaný Karlovarským krajem v divadle Karlovy Vary ve středu 1. července byl věnován všem, kteří se zasloužili o zvládnutí koronavirové situace v regionu. V úvodu zahrál slavnostní fanfáry žesťový kvintet Hudby hradní stráže a Policie ČR. Poté zazněla druhá symfonická báseň Vltava z cyklu Má vlast od Bedřicha Smetany v podání Karlovarského symfonického orchestru v čele s dirigentem Janem Kučerou.

dezinfekce

Virtuální cestování historií města Aše mají od července možnost všichni, kdo vyzkouší aplikaci s rozšířenou tzv. augmentovanou realitou. Za 1,5 milionu korun ji zrealizovala plzeňská firma. Ašané i turisté mohou poznat podobu Goethova náměstí z let 1900 a 1932 a setkat se s historickými osobnostmi, včetně smyšleného skřítka Huckaufa. U jednotlivých bodů stačí zaměřit tablet či chytrý telefon s nainstalovanou aplikací. 

V Chebu proběhlo 7. července první veřejné pečení v komunitní zahradě. Do pece jménem Golem s hloubkou 180 centimetrů se vejde celkem 22 menších bochníků chleba nebo 6 plechů na pizzu, které spolku vyrobil jeden z podporovatelů myšlenky. 

Dlouho očekávaná demontáž a následná výstavba Krejcarové lávky přes Ohři v Sokolově byla zahájena. Významná spojnice sítě cyklostezek a lokality Jižní lom a oblasti jezera Medard je realizována z tzv. 15 ekomiliard. Umístění nové mostní konstrukce na levobřežní části se téměř shoduje se stávající konstrukcí. Její poloha bude jen mírně posunuta. Lávka pro pěší je navržena jako ocelový zavěšený most o třech spojitých polích s horní mostovkou.

Chebská Krajinka pod hradními šancemi se stala na poslední červencový víkend místem oblíbeného multižánrového festivalu Letní bláznění. Počasí organizátorům z Kulturního centra Svoboda přálo a tak se po oba dny těšila akce slušné návštěvnosti.

Každoroční oslava největší řeky v Karlovarském kraji zvaná Den Ohře se uskutečnila v sobotu 25. července v areálu u dřevěné lávky v Kynšperku na Sokolovsku. Jejím hlavním bodem je závod pro kajaky a kanoe, ale nechybí společenský rozměr a poděkování řece jako symbolu života regionu. Akci doplnila soutěž o nejlepší guláš.

V projektu pamětních míst – laviček - bývalého prezidenta Václava Havla přibyla další lokace. Na chebském náměstí bylo v pondělí 27. července slavnostně odhaleno 37. místo pro dialog dle projektu bývalého velvyslance ČR v USA Petra Gandaloviče a architekta a designéra Bořka Šípka. Cheb se tak stal druhým místem v kraji po Karlových Varech, kde lavička Václava Havla stojí.

Okolí sokolovského zámečku ožilo v sobotu 25. července premiérovým ročníkem Food Festivalu. Desítky stánků s jídlem i pitím a zajímavý program přitáhly velkou pozornost nejen místních. 

Srpen
Karlovarská krajská nemocnice využívá systém potrubní pošty. Stávající zařízení bylo nyní modernizováno za 6 milionů korun. Generální rekonstrukce systému potrubní pošty obsahovala výměnu koncových stanic, modernizaci přejezdové centrály, výměnu ovládacího softwaru, přepravních pouzder i výhybek a drobné stavební úpravy.

Stavební úpravy šaten na zimním stadionu v Sokolově pokračovaly letos druhou etapou. Navázaly na loňskou první etapu, která vyšla na 14,2 milionu korun. Druhá etapa stála 3,4 milionu. 

Československá obec legionářská v rámci projektu Péče o válečné veterány uspořádala ve čtvrtek 20. srpna v karlovarském Lázeňském hotelu Sadový pramen setkání s druhoválečnými i novodobými účastníky bojových akcí. Akci podpořilo také Ministerstvo obrany a Karlovarský kraj. 

Svátek všech milovníků letadel a létání se uskutečnil v sobotu 22. a neděli 23. srpna na chebském letišti. Ultralight Club Cheb spolu se soukromou agenturou a za podpory města Chebu připravili mimořádně atraktivní program pro všechny věkové kategorie.

Byly dokončeny několik let trvající práce na pozemcích pod rozhlednou Hard v Sokolově. Ve dvou etapách za celkem 4,5 milionu korun bylo upraveno rozsáhlé území lesoparku. V místě byla také rekonstruována rodinná hrobka významného městského advokáta Franze Schustera, který byl jedním ze šesti tehdy působících právníků. Získala také nové masivní kovové dveře se zámkem a kovový plot. 

Již 40. ročník atletické Velké ceny Chebu se uskutečnil ve čtvrtek 27. srpna na stadionu v Poohří. Ačkoliv chyběly známé tváře jako Pavel Maslák nebo Zuzana Hejnová, startovní pole skýtalo naději na výborné výkony. A ty na zlaté chebské dráze opět padaly.

V sobotu 29. srpna se poprvé ukázal moderní rychlovlak Pendolino na trati z Chebu do Karlových Varů. Prezentační jízda měla upozornit veřejnost na nové spojení, které od 1. září zahájilo provoz. Spoj umožní cestujícím z Ostravy přes Olomouc, Pardubice, Prahu a Plzeň dojet za necelých sedm hodin bez přestupu do našeho krajského města. 

Tradiční jarmark v Kraslicích se letos odehrál v sobotu 29. srpna. Pořadatelé se museli vyrovnat s jistými omezeními, ale akce se nakonec setkala se slušným zájmem veřejnosti. V bohatém doprovodném programu nechyběla také v prostorách Městského kulturního střediska tradiční výstava Klubu filatelistů, tentokrát na téma výročí 650. let města Kraslice.

Září
Zbrusu nové prostory Městské knihovny v Sokolově byly slavnostně zprovozněny v úterý 1. září. Dlouhodobá snaha města poskytnout knihovně zázemí v městských prostorách tak byla završena. Dosud knihovna sídlila v zámečku, který patří Karlovarskému kraji. V knihovně za více než 40 milionů se nachází řada zajímavých prostorů včetně přednáškových sálů i zimní zahrady. 

Den horníků v Sokolově byl zcela jiný, než předchozí ročníky. Kvůli hygienickým omezením ohledně koronaviru se nemohl uskutečnit výpravný průvod horníků, ani prodejní trhy či oblíbený den s kuchyněmi národnostních menšin. Pořadatelé museli zajistit, aby se nesešlo více než tisíc lidí najednou. Konaly se proto jen dvě hlavní akce – koncert v areálu Sokolovské bytové a Barevný běh. 

Spolek přátel města Kraslice uspořádal v pátek 4. září s podporou Městského kulturního centra a Základní umělecké školy u příležitosti 650. výročí povýšení na město Koncert pro AMATI. Během slavnostního večera, kterým provázel Jiří Vejvoda, se nejprve představili žáci zdejší ZUŠky. Spolu se světoznámým houslovým virtuózem Václavem Hudečkem vystoupila i Štěpánka Andělová na hoboj za klavírního doprovodu Lukáše Klánského. 

Celkem 83 pracovníků z oblasti školství, volného času a kultury, organizací zřizovaných městem Cheb převzalo z rukou starosty Antonína Jalovce ve středu 9. září 2020 v Kulturním centru Svoboda děkovné listy za obětavou a svědomitou práci v oblasti školství a kultury.

Sportovní víkend pro bikery proběhl v prvním zářijovém týdnu na sokolovském areálu přírodního koupaliště Michal. Kvůli koronavirové nákaze nejel v republice žádný 24hodinový závod, a tak se v Sokolově představila řada špičkových jezdců, ale i zájemců, kteří si chtěli především užít unikátní příležitost.

Karlovarský kraj připomíná 500. výročí oficiálního zahájení ražby jáchymovského tolaru. Právě proto si pro tradiční oslavu Dnů evropského dědictví vybral město Jáchymov. Akce s bohatým programem zdarma pro všechny návštěvníky se uskutečnila v sobotu 19. září od 10 hodin. Pro veřejnost se otevřely brány Královské mincovny, dále Štola č. 1, kde se každou celou hodinu uskutečnily prohlídky, jež zavedou zájemce i na stezku „Jáchymovské peklo“. Návštěvníci mohli zavítat i do Špitálního kostelíka a Latinské knihovny. Ta obsahuje řadu mimořádně cenných starých tisků a rukopisů.

Karlovarský kraj začal více využívat veřejný bezpečnostní portál s názvem BEZPORT. Jeho cílem je přinášet veřejnosti i odborníkům věrohodné a aktuální informace z oblasti přípravy a řešení mimořádných událostí a krizových situací v kraji. Portál se skládá z veřejné sekce (přístup pro každého uživatele internetu) a neveřejné sekce (přístup jen pro vybrané uživatele). Portál provozují Krajský úřad Karlovarského kraje a Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje.

S železnicí po stopách Karla IV. aneb Párou se století do století je název akce, která proběhla v sobotu 19.9. na trati Sokolov – Kraslice. Hlavním pořadatel byl Železniční spolek Klub M131.1. Událost připomněla hned několik kulatých výročí – 650 let povýšení Kraslic na město, 20 let obnovené tratě Kraslice - Klingenthal, 20 let dopravního systému Egronet a Den železnice. Kdo chtěl mohl absolvovat alternativní jízdu historickým autobusem RTO. 

Tradiční a oblíbený automobilový závod Botas v Kynšperku se v letošním roce z obecně známých důvodů koronavirové krize přesunul z jara na podzimní termín. A přestože se zúčastnila zhruba jen polovina obvyklého počtu posádek, o zábavu a napětí nebyla nouze. Vítězi Botas 2020 se stala posádka Pramen ve složení – řidič Milan Tunega, navigátorka Jana Tunegová a členové Vladimíra Adlofová a Jan Pátek. Trať projeli za 4 hodiny a 15 minut. 

Vedení města Chebu a Nadace Schola Ludus ocenili nejlepší žáky a pedagogické pracovníky chebských škol a školských zařízení za rok 2019. Slavnostní předání cen se konalo v KC Svoboda v pondělí 21. září. Za rok 2019 byla také udělena mimořádná cena Hanse Novotnyho. Tu získala Milada Bartošková z chebského Gymnázia. Ve školství pracuje od roku 1966 a jejími předměty jsou český jazyk a tělocvik.

V sobotu 19. září se v Bochově za příjemného počasí odehrál další tradiční jarmark. Pořadatelé se u příležitosti 695. výročí udělení městských práv museli vypořádat s omezeními kvůli Covid-19.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy