To byl rok 2019 – 2. část (TV Západ)

Červenec - Hornické památky českého a saského Krušnohoří byly zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO.

dezinfekce

Rozhodl o tom Výbor světového dědictví na svém 43. zasedání v ázerbájdžánském Baku. Po kynžvartské daguerrotypii, která je zapsána jako Paměť světa, je krušnohorský region další památkou z Karlovarského kraje. Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří se skládá z 22 součástí. Z nich je pět na české straně a 17 v Sasku.

V sobotu 20. července se od dopoledních hodin konal na hradě Seeberg historický jarmark. Hlavní program se odehrál v půl druhé, kdy na akci zavítaly historické postavy – spisovatel Johann Wolfgang Von Goetha a Joseph Sebastian Grüner, policejní rada, který byl také autorem prvního spisu o zvycích a mravech Chebanů. A jarmark samozřejmě obsahoval i vše, co k takové akci patří – stánky s občerstvením, nejrůznějšími pochutinami, kávou, kořením, ale i řemeslnými a rukodělnými výrobky. Nechybělo představení tradičních řemesel a dětské dílničky. Pro zájemce byl připraven povoz tažený koňmi.

Chebská národopisná kamna Willibalda Russe jsou unikátní umělecké dílo z let 1941-1944 a v současné době jsou umístěna na chebském hradě. Jejich stav ale vyžaduje rozsáhlou restaurátorskou péči. Rada Karlovarského kraje proto schválila podmínky, za kterých k tomu dojde. Převedla proto na chebské muzeum 1,2 milionu korun. 

V areálu Karlovarské krajské nemocnice začala ve středu ráno demolice prázdného objektu bývalé patologie za 1,2 milionu korun. V budoucnosti by v této části nemocničního areálu měl stát dočasná přistávací plocha pro vojenské vrtulníky, později po dokončení generelu nemocnice pak nová střední zdravotnická škola.

Investice za 34 milionů korun do sportovního areálu Hvězda, dříve Lokomotiva, je dokončena. Vznikla jednopodlažní přístavba haly s dalšími šatnami a k částečné rekonstrukcí zázemí sportovní haly. Na střeše vznikla navíc terasa, ze které je výhled na fotbalové hřiště. MŠMT poskytlo městu 15 milionovou dotaci. Následovat měla demolice staré tribuny včetně bývalých šaten.

Srpen

Ani pro nadcházející školní rok se nepodařilo otevřít střední vojenskou školu v Sokolově. Důvodem byl malý počet studentů, kteří zvládli přijímací řízení. Naopak velký zájem je o studium na Střední policejní škole. Ta otevřela dvě třídy s 52 nováčky. Vyšší policejní škola a Střední policejní škola Ministerstva vnitra v Praze zřídila ke dni 1. září 2018 pobočku v Karlovarském kraji v areálu Integrované střední školy technické a ekonomické Sokolov. Žáci studují obor Bezpečnostně právní činnost.

Putovní tematická výstava s názvem 100 let vojenské geografie a hydrometeorologie zahájila první ze tří zastavení v Karlovarském kraji v úterý 13. srpna v Chebu. Zdejší kostel sv. Kláry hostil expozici, která vznikla u příležitosti výročí vzniku vojenské hydrometeorologie, která je v Dobrušce reprezentována Vojenským geografickým a hydrometeorologickým úřadem.

Na místě bývalé čtvrté základní školy v Sokolově začala výstavba projektu nazvaný Čtyřka. Vznikne pobytové zařízení pro seniory se 61 lůžky. V novodobé historii města se jednalo o největší investici v hodnotě 160 milionů včetně mobiliáře, kterou město financuje z vlastních zdrojů. Zařízení bude do dvou let mít celokrajskou působnost.

Již 39. ročník Velké ceny města Chebu v atletice se odehrál v úterý 20. srpna od 17 hodin na místním stadionu v Poohří. I přes nepříliš příznivé předpovědi počasí dorazila na akci slušná návštěva, které se sportovci odměnili skvělými výkony. Spolu s domácími atlety se přijeli prezentovat závodníci ze zahraničí i část české špičky.

Jedenácté Valdštejnské slavnosti v Chebu se uskutečnily poslední pátek a sobotu v srpnu za účasti hostů z celé republiky i zahraničí. Svátek generalissima Albrechta Václava Eusebia provázela řada doprovodných akcí včetně rytířských soubojů na koních v aréně, hudební produkce i dobývání hradu. 

Září

Oslavy výročí 145. let dobrovolných hasičů v Kynšperku nad Ohří zahájil v sobotu 31. srpna průvod městem za doprovodu Bohemian Marching Bandu. Spolu s místními pochodovali také zástupci dalších jednotek z regionu a hosté z partnerského Himmelkronu. V areálu sportoviště pak na příchozí čekal pestrý program. Došlo k ocenění členů sboru, předání daru, ukázkám historické i moderní techniky a nechyběly také ukázky zásahů.

Den horníků provázelo sychravé počasí. Konal se opět průvod horníků v uniformách i stužkování praporů. Představena byla také nová expozice sokolovského pokladu v podzemí zámku. Představily se taneční skupiny i dechová hudba Barbora. Pětice válečných veteránů získala ocenění. Proběhl také Den s armádou, koncerty na Bohemii a videomapping na Hornickém domě. 

Ve čtvrtek 29. srpna se do Chebu po téměř dvaceti letech vrátil extraligový stolní tenis. Tým SKTS Cheb s reprezentační posilou ve svých řadách dokázal porazit loňský třetí tým SKTS Liberec. Domácí utkání se budou konat v reprezentativních prostorách Kulturního centra Svoboda. Hráčem číslo 1 je reprezentant ČR Tomáš Tregler.

Sportovní areál bochovské Základní školy se změnil během několika měsíců k nepoznání. Z dožilého zařízení se za 11,2 milionu korun stalo nejmodernější sportoviště ve spádové oblasti. Slavnostní otevření této největší letošní investice si nenechala v úterý 17. září ujít řada místních obyvatel, zástupců města, školy i dodavatelských firem. Výstavbu financovalo město Bochov z vlastních zdrojů.

Krásné počasí, zajímavý program a davy zájemců provázely v sobotu 21. září Den otevřených dveří na letišti v Karlových Varech. Ten se konal 90. let od prvního přistání na tomto letišti. Akci pořádal Karlovarským kraj, Letiště Karlovy Vary a Spolek přátel karlovarského letiště. K vidění byla výstava fotografií, pořadatelé připravili i soutěže a přednášky pro děti. Nechyběly letecké ukázky i scénka příletu bankéře s historickým letadlem a historickým vozidlem.

Říjen

Od 1. října mohou lidé v Karlovarském kraji využít pro cestování ve všech druzích veřejné osobní dopravy dle potřeby InKartu Českých drah, Karlovarskou kartu i Plzeňskou kartu. Systém IDOK připravil ve spolupráci s dopravci Karlovarský kraj. V regionu platí celkem 22 tarifních zón. Výhodou je, že cena jízdenky v rámci jedné zóny je stejná bez ohledu na délku jízdy nebo počet jízd a přestupů v rámci časové platnosti jízdenky.

Oslavy 100 let fotbalového klubu TJ Slavoj Kynšperk proběhly v sobotu 21. září na místním fotbalovém hřišti.  Hlavním tahákem dne bylo fotbalové utkání proti týmu Nadace fotbalových internacionálů. V něm oblékli dres kromě jiných i Petr Vlček, Antonín Panenka, Jan Berger, Horst Siegel, Lukáš Hartig nebo Milan Škoda. Návštěvníci oslav si mohli kromě občerstvení a sledování fotbalu a kulturního programu také zakoupit řadu předmětů spojených s fotbalem. Šály, minidresy, DVD, ale i knihu o historii klubu. Tu sestavil bývalý hráč a fanoušek klubu Čeněk Malý.

Na tiskové konferenci představili zástupci kraje novou insignii, kterou je hejtmanský řetěz. Ten dosud chyběl pro slavnostní příležitosti a jeho výroba vyšla na zhruba 240 tisíc korun. Použití materiálů a jejich tvary znázorňují přírodní zdroje a specifika Karlovarského kraje. Řetěz obsahuje i povinné znaky státu a kraje. Oproti jiným hejtmanským řetězům klade větší důraz na přírodniny.

V místní části Žlutic v Protivci byla před několika lety obnovena tradice konání svatováclavské pouti ve státní svátek 28. září. Tu letošní, kromě bohoslužby v kapli sv. Václava a následného sousedského posezení s klobásou a dobrým pitím, obohatilo několik milých událostí. Požehnání novému dopravnímu autu žlutických dobrovolných hasičů i turistické knížečky. Příchozím se také představil spolek Protivecké kříže, jehož hlavním cílem je udržování drobných sakrálních památek, ale i kulturní a osvětová činnost. 

Třetí setkání u unikátní kulturní památky - dřevouhelné vysoké pece - v Šindelové na Kraslicku se uskutečnilo v sobotu 28. září. Akce Spolku za zachování hutě, který téměř zničený objekt v roce 2016 získal, má za cíl informovat o postupné záchraně místa. Proběhly také ukázky kovářského řemesla. K dobré náladě zahrála kapela Františka Stůje. Činnost spolku a financování oprav hutě podporuje řada měst, obcí a organizací v okolí jako Rotava, Jindřichovice nebo Dobrovolný svazek měst a obcí Kraslicka. Největší finanční podporu získala památka od města Kraslice. Za poslední tři roky přes 200 tisíc korun. 

Listopad

Na sokolovském zimním stadionu proběhla rozsáhlá rekonstrukce zázemí hokejistů, ale do střechy bohužel začalo opět zatékat. Střecha prošla kompletní výměnou za 150 milionů korun před 10 lety. Město muselo část nákladů na opravy hradit ze svého, většinou už má stavba po záruce. Nebezpečí z poškozené střechy nehrozí, zatékání by ale mohlo poškodit drahé technologie.

Již 19. ročník přehlídky Krimifest proběhl od 6. do 10. listopadu v Březové na Sokolovsku. Slavnostní zahájení akce se zaměřením na vše okolo žánru krimi se spojilo s vernisáží antropologické výstavy Kriminalistického ústavu Policie ČR s názvem "Sběratelé kostí", kterou doplnila fotografická výstava "Kriminalistika ve fotografii II." Krimifest nabídl koncert Hudby Hradní stráže a Policie ČR, jehož výtěžek směřoval Nadaci policistů a hasičů. Od čtvrtka do neděle probíhala filmová představení celkem osmi snímků. Nechyběly také tématické bloky pro školáky. Páteční večer pak patřil k vrcholům festivalu. Konala se beseda s Ondřejem Vetchým, jedním z nejznámějších českých herců, který představil ceněný český krimi snímek "Příběh kmotra".

V ostrovské Základní škole Masarykova se ve středu 20. listopadu konala beseda s reprezentantkou v běhu na lyžích Petrou Novákovou. Účastnice dvou Mistrovství světa a dvou Zimních olympiád je ambasadorkou blížících se 9. her zimní olympiády dětí a mládeže. Ty se premiérově odehrají v Karlovarském kraji od 19. do 24. ledna 2020.

Chebské vánoční trhy zahájily v sobotu 30. listopadu kromě tradičního rozsvícení stromu i s akcentem na charitativní rozměr. Jedná se o největší akci spojenou s časem vánoc v regionu. A nechyběl tradiční úvod v podání chebského ponocného i tradiční odpočítání k rozsvícení, se kterým kromě davu pomohli i mladí lukostřelci z klubu ESKA Cheb. Celá organizace vánočních trhů doznala výrazných změn -  přibyla Chebská charitativní vánočka, Strom splněných přání, změnilo se postavení pódia, kluziště dostalo nový podklad a prodloužila se doba pro bruslení. 

Prosinec

Na 1. adventní neděli se v Sokolově tradičně koná slavnostní rozsvěcení vánočního stromu. Mrazivé a větrné počasí neodradilo návštěvníky, aby si přišli pro koláčky a svařené víno. Čekal na ně zajímavý program s vystoupením dětí z mateřských škol, Duo Kerschnier ze Schwandorfu, 4. ročník Adventního běhu i  Pavlína Jíšová s triem Přelet MS. Představila se Jana Durná, bronzová medailistka v kategorii Amatérů v Aerial hoopu. Její vystoupení předznamenalo největší překvapení večera, kterým byl „přílet“ dvou andělů ze střechy věžového domu přímo na náměstí. V nedalekém kostele sv. Antonína Paduánského se od 18 hodin představila na 1. adventním koncertě skupina Neřež. 

Již 28. ročník dějepisné soutěže studentů gymnázií se uskutečnil ve čtvrtek 21. listopadu v aule chebské vysoké školy ekonomické. Akce pořádaná Nadačním fondem Gaudeamus při Gymnáziu Cheb, je již řadu let největším setkáním středoškolských studentů České a Slovenské republiky. Zdravici a jednu ze soutěžních otázek studentům připravila i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Jako třetí skončili studenti z košického gymnázia, druzí byli vždy velmi dobří gymnazisté z Valašských Klobouků. Prvenství a putovní pohár letos vybojoval tým z gymnázia Lučenec.

Pátý ročník Průvodu čertů v Sokolově se uskutečnil na druhou adventní neděli 8. prosince. Avizovaná účast slibovala opět mimořádnou show s nejrůznějšími převleky, tvrdou muzikou, světly a ohnivými efekty.  Akce se  zúčastnilo sedmnáct skupin čertů z Čech, Švýcarska, Rakouska a Německa. Celkem se městem prohánělo přes 300 čertů.

V pondělí 9. prosince proběhlo v chebském Kulturním centru Svoboda tradiční oceňování nejlepších sportovců za uplynulý rok. Moderátorem večera se stal místostarosta Jiří Černý, ceny sportovcům předával starosta Chebu Antonín Jalovec. Samotnému vyhlášení předcházelo taneční vystoupení Trinity Dance. Pro ceny si přišly desítky sportovců od dětí až po veterány a sportovní funkcionáře. 

Letošní vánoční trhy v Karlových Varech se rozprostřely na mnohem větší území než v předchozích letech. A to od hotelu Thermal až po Grandhotel Pupp. Začaly 30. listopadu a trvaly do druhého dne vánočního. Jejich organizaci měla na starost ve spolupráci s městem společnost KV City Centrum. Představeny byly také novinky, například vánoční vláček nebo nové stánky. Velkou pozornost si vysloužilo také unikátní interaktivní osvětlení stromu, které reagovalo na zpěv a zvuky kolemjdoucích. Před hotelem Thermal stál vánoční strom i dětská vánoční dílna. Nechyběl zajímavý dřevěný betlém i Fialův mechanický betlém z Chomutova.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 07.01.2020 19:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy