Sokolov: Výstava nabízí retro předměty i k vyzkoušení (TV Západ)

Ve výstavní síni v 1. patře sokolovského zámku probíhá výstava s všeříkajícím názvem Retro. Svět předmětů, které mnozí třeba dosud používají, se zde nekoná poprvé.

dezinfekce

"Snažíme se tu výstavu, pokud jí děláme znovu, ji obměňovat. Asi tak polovina předmětů je jiná. A prakticky, soustředíme se na předměty běžné spotřeby nebo potřeby a konkrétně jsou tady věci, které jste mohli tenkrát najít v obchodě, v kuchyni, různé hračky. A co bych chtěl zdůraznit, že na výstavě si mohou lidi prohlédnout staré časopisy, mohou si zkoušet psát na psacím stroji anebo tzv. vytáčet telefonní číslo, na tom kruhovém točítku, to, co dnešní děti už vůbec neznají, ty ťukají ta čísla, tak my jim vždycky říkáme, aby si vyzkoušeli, jak se ta čísla vytáčejí," uvedl ředitel sokolovského muzea Michael Rund. 

Kromě retro vlny 70. a 80. let se pomalu začínají dostávat do módy i tzv. devadesátkové modely. 

"Samozřejmě lidi si vzpomínají a konkrétně třeba já taky tady mám na sobě hodinky, kterým se říká Primky. A dnes některé ty značky jedou na té retro vlně, konkrétně třeba ty Primky vyrábějí dvě firmy. Jedna firma vyrábí ty hodinky levnější, ale údajně se vyrábějí někde v Číně. Ta druhá zase je má až moc drahé. Takže třeba za mě, já uznávám jedině ty Primky, které se vyráběly do toho roku 1993," přiblížil detail Rund. 

Předměty na výstavě jsou především ze sbírkového fondu muzea. Ta se postupně rozšiřuje i díky darům od soukromých osob, ale jsou i jiné způsoby. 

"Některé předmět dostáváme. Dokonce teď se mi ozvala tady naše kolegyně ze SOTESu, z technických služeb, že na Sběrném dvoře nám budou některé pěkné předměty schovávat. Některé předměty i třeba nakupujeme, konkrétně máme tamhle vzadu takovou pěknou ceduli Jednota a některé další předměty, které jsme nakoupili z Retromuzea, kde pán rozpouštěl retro sbírku a začal sbírat jiné předměty, takže to jsou věci, které nakupujeme, ale většinou ty předměty dostáváme a jsme za to velice rádi," dodal ředitel muzea Rund.

Výstava v sokolovském muzeu potrvá do 6. listopadu. Otevírací doba je od středy do neděle mezi 9 – 17 hodinou, s pauzou mezi 12-13 hodinou. Další informace najdete na stránkách muzea www.omks.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy