Sokolov: Sklepení zámku ukáže graffiti ze 17. století (TV Západ)

V letech 2017 až 2019 proběhly v sokolovském zámku přípravné a následně stavební práce pro zpřístupnění suterénu pod jižním a částečně i východním křídlem. Náklady na zpřístupnění sklepení byly financovány Karlovarským krajem a Městem Sokolov. Během stavebních prací byly znovu odkryty části hradby původního sokolovského hradu z poloviny 13.století nalezené archeologickým výzkumem v roce 1993 a na renesančních omítkách byly odhaleny tři typy rytých záznamů – graffiti ze 17. století.

dezinfekce

Vedle krásy samotných sklepů můžou návštěvníci zámku obdivovat i šperky z tzv. sokolovského pokladu. Jedná se o kolekci šperků z přelomu 19. a 20. století, kterou se podařilo nalézt při výkopových pracích dne 6. dubna 1994 na dvoře ředitelství muzea. 

V sobotu 7. září 2019 bylo široké veřejnosti poprvé ve své historii v rámci Dnů evropského kulturního dědictví slavnostně otevřeno sklepení sokolovského zámku. Návštěvníci zde mohli spatřit jak sokolovský zlatý poklad, tak i řadu architektonických a archeologických objevů z historie nejstarší zachované památky města Sokolov. 

Od jara 2020 bude opět zpřístupněna expozice sokolovského pokladu. V současné době se také ve sklepení buduje stálá expozice geologie a archeologie.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy