Sokolov: První komunitní zahrada vznikla na sídlišti Michal (TV Západ)

Ve čtvrtek 11. května se v pobočce sokolovské Městské knihovny na sídlišti Michal uskutečnilo slavnostní otevření komunitní zahrady pro seniory.

dezinfekce

Od nápadu po realizaci přitom uplynulo jen pár týdnů i s ohledem na probíhající zahrádkářskou sezónu.

„Máme tedy dětskou pobočku, která vlastně je poměrně nová, máme ji teprve 3 roky a vlastně paní ředitelka knihovny přišla za námi na město, že by se jí moc líbila komunitní zahrada, kde by se vlastně mohly setkat i děti z knihovny i vlastně občané našeho města starší 65 let. Takže vlastně tady se upravil terén, obsadilo se to vlastně to místo osmnácti truhlíky, Vzniklo tady vlastně posezení, je tady stůl a dvě lavičky. Je tedy dokonce i prostor na kompost. A co je určitě důležité, je to, že je tady i vlastně velká nádoba na dešťovou vodu,“ uvedl místostarostka Sokolova Renata Oulehlová.

Úpravy nevyužitého pozemku a mobiliář vyšly město na 250 tisíc korun. 

„Je tady určitě na místě vyzdvihnout práci sokolských technických služeb, protože ta realizace byla opravdu v řádu čtyř týdnů komplet se vším. Protože se i vlastně technický služby snažily, aby bylo hotovo do zmrzlých, aby mohly začít, aby vlastně ještě jsme stihli letošní sezónu. Je to vlastně první takovýto projekt ve městě a zvláště na tom na sídlišti Michal, které vlastně je. Vesměs jsou to panelové domy, takže je to určitě vítáno. A vidíte to i vlastně při dnešním prvním oznámení, že ti lidé zájem mají,“ dodala Oulehlová. 

Další vylepšení pro zájemce se plánuje ještě na tuto sezónu.

„Zatím to ještě musíme dotáhnout do konce. Zatím si zahrádkáři musí přinést vlastní nářadí, ale to do budoucna bychom chtěli změnit a mít tady k dispozici nějaké základní nářadí, aby si nemuseli nosit svoje a jinak tedy můžou vzít občerstvení, můžou si tady koupit kávu a nebo si opéct buřty,“ přiblížila ředitelka sokolovské Městské knihovny Daniela Drobečková. 

O záhony je velký zájem a někteří začali pracovat hned, jak to bylo možné. 

„Rozebrali jsme si, protože já jsem byla takový rychlý důchodce a šla jsem sem včera už. A líbil se mi tady ten truhlíček s číslem 3, což je moje osobní číslo,“ odpověděla seniorka Hermína Opltová. 

„Úplně ten na kraji, budete mít lehký přístup. Už plánujete, co tedy budete dělat? Co budete pěstovat?“ otázal se novinář.

„Mám tam už košíček, se sazeničkami od kamarádky. A ta mi tam přinesla rajčata, papriky a já jsem si včera koupila semínka fazolek. Na to se těším,“ řekla nám paní Opltová.

„Kdy začnete?“ zajímal se redaktor.

„Začnu dneska,“ potvrdila seniorka. 

Za pronájem vyvýšených záhonů se neplatí. Vybírá se pouze stokorunová záloha na klíč. Pozemek má totiž vlastní vchod a tak se nemusí noví zahrádkáři řídit otevírací dobou knihovny. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy